Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister lockas av landskapsvyerna

/

"Det som lockar turister till Ångermanland är mötet mellan det vilda och kulturlandskapet" skriver skribenten.

Annons

Svar på Maria Olssons insändare om vindkraft och turism i TÅ 23/1. När det gäller turism är kärnfrågan att man som trakt måste bygga på det man kan locka med. För Ångermanlands del handlar det varken om soldränkta stränder, paraplydrinkar, storstadsshopping eller en genuint bevarad medeltidsstad.

Det som lockar turister till Ångermanland är istället landskapsvyerna, mötet mellan det vilda och kulturlandskapet. Det som Pelle Molin beskrivit så träffande i Ådalens poesi. Det som fascinerat tyskar och holländare till den grad att de till och med väljer att flytta hit är kontrasten till det kaos som finns på kontinenten – till exempel i form av trafik, tätbefolkade städer, buller och stress.

Den mycket omfattande vindkraftsutbyggnad som nu planeras i Ångermanland riskerar traktens attraktivitet. Inte bara för att landskapsbilden radikalt kommer att förändras. Utan också på grund av de problem och störningar som följer i vindkraftens spår – till exempel buller, ljusblixtar, svepande skuggor, iskast från hög höjd på vintern.

En trakt som förlorat upp emot 30 procent av både befolknings- och skatteunderlag under en generation bör vara mycket försiktig att rasera de få trumfkort man har. Se istället det ångermanländska landskapets kvaliteter som en fantastisk resurs! Med en klok satsning kan turismen bli den stora jobbskaparen i trakten.

Börje Wikner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons