Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga trafiken bakom stor del av olyckorna

Annons
Tunga trafiken bakom stor del av olyckorna

Den tragiska olyckan i Indal för en tid sedan aktualiserar åter ett känt problem: Det är den tunga lastbilstrafiken som står för en oproportionerligt stor del av trafikolyckorna. I över 100 dödsolyckor per år är tunga fordon inblandade. Därmed inte sagt att de alltid är orsaken till olyckorna.

Tunga fordon är dessutom huvudorsaken till förslitningen av vägarna och därmed den dåliga vägstandarden. Vägverket måste ägna huvuddelen av anslagen till reparationer av vägar som lastbilarna slitit ut. Till nackdel för grusvägnätet som inte underhålls och förbättras tillräckligt.

Dessutom står godstransporterna på vägar för en stor del av utsläppen av växthusgaser.

För att råda bot på dessa missförhållanden finns bara en lösning: Tunga och långväga godstransporter måste i huvudsak gå på järnväg. Det skulle vi alla tjäna på. Lastbilen skall användas för korta godstransporter dit inte järnvägen når.

I Jämtland och Västernorrland är det ju framför allt virkestransporterna med långtradare som måste minska. Att möta dessa 60-tonsmonster som kommer i hög fart på våra krokiga vägar gör i alla fall mig nervös varje gång.

Med regeringens senaste proposition är det stor risk att utvecklingen går ännu mera fel. Det är tydligt att åkarna och deras lobbygrupper; Vägföreningen, oljebolagen och biltillverkarna, tillsammans med sina politiska påhejare, som moderaterna Per-Richard Molén i Västernorrland och Ola Sundell i Jämtland, ännu en gång vunnit över miljön och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

Ändrar vi inte trafikpolitik kommer det även fortsättningsvis att dö omkring 500 människor om året i trafiken i Sverige och lemlästas mångdubbelt fler. Även framgent kommer miljön att förstöras och klimatet att påverkas till nackdel för framtida generationer.

Ulf Ramstedt

Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons