Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendigt åka tidigt från BB

Annons

T idig hemgång från BB är ett experiment, säger Dan Andersson, verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken på länssjukhuset i Halmstad.
För 10 år sedan stannade mammorna i genomsnitt sex dagar efter en förlossning. I Göteborgs landsting gäller nu 48 timmar, i Stockholm 24 timmar.

En undersökning av 4800 barn i Trollhättan och Uddevalla 1995 visade att fem procent av alla barn som skickades hem för tidigt drabbades av sjukdom.
Det var inte bara hjärtfel utan gulsot, uttorkning och infektionssjukdomar, en fjärdedel hade livshotande eller allvarliga sjukdomar som lunginflammation, hjärninflammation eller akut hjärtfel.
Landstingen spar mycket pengar på en tidig hemgång. Men skall det sparas pengar på bekostnad av nyfödda.
Jag bara undrar?
Tidig hemgång från BB innebär inte bara medicinska risker för babyn, det kan störa amningen också. I dagens samhälle finns ingen som kan stötta mamman i hemmet. Mor- och farföräldrarna har inte tid!

Jag tycker att mammorna bör stanna åtminstone ett par tre dygn. En kort vårdtid drabbar nyfödda. Man kan missa smitta av bakterier under förlossningen, infektioner, viktminskningar, gulsot, uttorkning eller ämnesomsättningssjukdomar.
Tänk om, låt det kosta!


GÖSTA RÖDIN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons