Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemännens IT-arbetsmiljö glöms bort

/

Annons

Allt fler företag försöker, i ett snabbare tempo, att öka sin kundanpassning, effektivitet, integrering och samordning via företagsövergripande IT-system. En helt ny undersökning från Unionen visar att det finns en förbättringspotential på miljardnivå för företagen i det arbetet, som framförallt kan bli verklighet om personalen får vara med vid införandet och uppföljning av nya IT-system. Det här är en modern arbetsmiljöfråga som allt för ofta glöms bort.

Unionens undersökning visar att två av tre tjänstemän inte har haft möjlighet att påverka utformningen av arbetsrutinerna när företaget infört nya IT-system. Samtidigt svarar hälften av tjänstemännen i rapporten att de inte får nödvändig utbildning och tydliga instruktioner så att de kan jobba effektivare när IT-systemen uppgraderas. Var sjätte tjänstemän behöver till och med komplettera med egen IT-utrustning för att kunna utföra sitt arbete.

Tendensen är oroväckande eftersom IT-systemen i allt större utsträckning påverkar tjänstemännens arbetsmiljö och därmed också företagens konkurrenskraft. Ogenomtänkta IT-lösningar utan medverkan från och förankring hos medarbetarna är kostsamma och medför ineffektiva arbetsprocesser och stressade medarbetare. Utifrån vår undersökning gör vi bedömningen att cirka elva miljarder kronor årligen skulle kunna frigöras i företagen om IT-systemen fungerade optimalt.

Unionen i Mellannorrland är en drivande kraft för att komma till rätta med denna utveckling och jag vill nämna tre av våra förbättringsförslag. Det behövs tydliga och väl förankrade rutiner för användarmedverkan när nya system introduceras. Arbetsgivarna måste säkerställa att alla tjänstemän får återkommande och individuellt anpassad kompetensutveckling så att de kan använda IT-systemen effektivt och säkert. Det ska vara en självklarhet att medarbetarna är med under hela införande-, genomförande- och uppföljningsprocessen. Det gynnar företagen, tjänstemännen och Sverige.

Patrik Wågström

vice ordförande regionstyrelsen Unionen Mellannorrland,

Ordförande Unionen klubben på BAE Systems Hägglunds AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons