Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Nelson Mandela

Annons

Nelson Mandela blev 95 år, han fick ett långt liv och hans gärning var gigantisk med enorm betydelse inte bara för Sydafrika självt, utan för hela Afrikas befrielse. Han var en central gestalt i Afrikas delvis grymma och brutala avkoloniseringsprocess. Under en stor del av sitt liv betraktades ändå fadersgestalten Mandela som en terrorist och motarbetades praktiskt taget ända fram till slutliga segern 1994. Jag fick vara med som fredsövervakare 1994 och även i de uppskjutna provinsvalen 1996 i KwaZulu Natal, detta genom projektet – Fredsövervakning i Sydafrika – initierat av 17 enskilda organisationer i Sverige därav Svenska FN-förbundet.

Tillsammans med tre sydafrikanska organisationer tog vi med ekonomiskt bistånd från Sida aktiv del i den viktiga sydafrikanska freds- och demokratiseringsprocessen. Demokrati och kampen för mänskliga rättigheter kan bara uppnås i en fredlig värld. Många inklusive mig själv anser att aktivt fredsarbete i form av fredsövervakning är det bästa exemplet på genuint solidaritetsarbete. Minnesbilderna från Sydafrika är många, inte minst ANC:s enorma valmöte i Sharpeville med Nelson Mandela som huvudtalare inför slutspurten i valet 1994 med runt 100 000 mötesdeltagare. Ett oförglömligt ögonblick!

Mandela predikade längtan efter frihet och försoning, en ny väg framåt for Sydafrika. Samma Sharpeville där 67 aktivister massakrerades av den sydafrikanska polisen med 67 dödade aktivister och 186 sårade 1960. Vi får nu leva i en betydligt fattigare värld utan Mandela.

Men 1994 var ändå inte Afrika helt avkoloniserat, Europa har fortfarande en koloni kvar, Västsahara. Även Mandela försökte få väst att avsluta sin koloniala era i Afrika med att erkänna Västsaharas självständighet. Ockupationsmakten Marocko får idag massivt stöd av EU inte minst för att indirekt kunna fortsätta sin ockupation. En sak att tänka på för alla ledare som nu samlats runt Mandelas kista, som medlem i EU är Sverige medskyldigt. Det finns idag sedan hösten 2012 en riksdagsmajoritet för Västsaharas självständighet som sträcker sig långt in i alliansregeringen. Vad väntar vi på?

Hamba Kahle Mandela!

Stellan Bäcklund

Ordförande Örnsköldsviks FN-förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons