Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknik får kosta men inte människor?

Patienter och vårdande personal upplyser oss om hur resursbrist håller på att slå sönder den som enligt alla ansvariga politiker framhåller är A och O – patientsäkerheten.

Annons

Det är inte ofta, men ibland händer det att jag tappar hakan över ett och annat uttalande, som får mig att jubla inombords.

I det senaste Fråga Doktorn-programmet fick vi höra hur doktor Gunilla Hasselgren tog bladet från munnen och talade med hela sitt hjärta engagerat om hur det ofta ser ut för dagens patienter i vården just nu. Hon vågade säga det som andra vandrat som katten kring het gröt kring när det börjar brännas.

Hasselgrens raka besked om hur landstingen prioriterar maskiner, teknik och datasystem framför människor var mycket klargörande och synnerligen efterlängtat. Jag lade märke till att kamerabilden låg kvar just de där extra sekunderna på hennes sammanbitna ansikte, som en bekräftelse på uttalandets tyngd och betydelse!

Att teknikutveckling och forskning betyder mycket för vård och behandling är vi överens om, men nu får det vara slut med alla personalminskningar! Vi översköljs varje vecka med händelser kring stora brister, där patienter och vårdande personal upplyser oss om hur resursbrist håller på att slå sönder den som enligt alla ansvariga politiker framhåller är A och O – patientsäkerheten!

Jag noterar att våra ansvariga politiker har börjat predika om hur Sverige har världens bästa sjukvård, innan de försvarar problemen med sedvanligt svammel om brist på pengar etcetera. Vi behöver ingen förklaring om hur bra vi är här hemma, eftersom vi ser hur det avlövas hela tiden. Och framhålls av såväl sjukvårdspersonal som patienter hur vårdsäkerheten krackelerar.

På landstingets egen hemsida står att läsa: Landstinget sätter människan i centrum! Vacker formulering – eller hur?

Låter tryggt och bra, men med rätta glasögon är det tydligt att det håller på att bli så att teknik får kosta, men av allt att döma inte människor?

Kurt-Göran Öberg

Själevad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons