Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänkvärt om alliansregeringen

/
  • Göran Hägglund är väl medveten om att när det gäller pensionerna slår den så kallade bromsen till redan 2014, så att den där 100-lappen till pensionärerna måste lämnas tillbaka i sällskap med ytterligare några 100-lappar

Som pensionär hade jag tänkt leva ett lugnt pensionärsliv och inte lägga mig i vad politikerna (förtroendevalda) sysslar med. Men när det gäller Maud Olofssons med fleras affärer kan jag inte vara tyst längre.

Annons

Under sin tid i regeringen var Maud Olofsson väldigt kreativ. Hon hade nämligen tre jobb: Näringsminister, vice statsminister och partiledare för Centern. Därav hennes höga lön – enligt egen bedömning.

Som näringsminister hade hon det yttersta politiska ansvaret för Vattenfalls affärer med Nuon då man betalade närmare 100 miljarder för en undermålig kraftanläggning. När resultatet av affären nu har blivit känt har Maud Olofsson inga kommentarer. Tidigare framhöll hon vilken bra affär man gjort.

En förlust på 30 miljarder i nedskrivning av värdet, förmodligen torde det inte stanna med detta enligt ekonomer och andra experter, vilka i ett tidigt skede sägs ha informerat ministern om den dåliga affären som ju drabbar skattebetalarna. Förutom detta påstås att hon inte informerade sina alliansbröder och allianssystrar om affären.

Hennes andra jobb som vice statsminister torde ha varit det enklaste med den förmodligen lägsta lönen. Hon verkade ju bara behöva lyda statsministern.

I jobbet som partiledare för Centerpartiet lyckades hon bland annat få sina partikamrater att gilla kärnkraft och ge klartecken för fortsatta satsningar. Inga nedläggningar där. I hennes arbete ingick också att helhjärtat stödja jobbskatteavdraget. Att 100 miljarder försvunnit ur statskassan och drabbat vård, omsorg, arbetslösa och sjukskrivna, tyckte Maud Olofsson var okej. Resultatet har blivit jobb i "Fas 3".

Nu ställer hennes efterträdare på ministerposten, Annie Lööf, upp på ett femte jobbskatteavdrag som kostar 16 miljarder och ger dem som jobbar 300-500 kronor mer i plånboken per månad. Hon är emellertid en rättvis kvinna så hon ställde till en början upp på att också höja pensionärernas inkomst med 50 kronor vilket med hjälp av Göran Hägglunds trollspö har höjts till hela 100 kronor.

Hägglund framhåller också att pensionerna tidigare har höjts fyra gånger utan att det har märkts i pensionärernas plånböcker. Han är ju också liksom alla väl medveten om att när det gäller pensionerna slår den så kallade bromsen till redan 2014, förmodligen efter valet, så att den där 100-lappen måste lämnas tillbaka i sällskap med ytterligare några 100-lappar. Dessa pengar behövs till andra "behjärtansvärda" ändamål, kanske ett sjätte jobbskatteavdrag.

Resultatet blir att klyftan mellan "de som har" och "de som inte har" blir större och större. I internationella studier nämns Sverige som ett land där detta är ett stort problem. I en bok från 2011, "Jämlikhetsanden", skriven av två engelska professorer, Rickard Wilkinson och Kate Pickett, beskrivs denna utveckling som en livsfarlig väg. Social oro, ohälsa, kriminalitet med mera förvärras i rask takt. Boken skrevs efter fyra års intensiva studier av ett mycket stort antal länder. Är vi på väg dit?

Över dem alla svävar Fredrik Reinfeldt, frustrerad över att Stefan Löfven inte avslöjar vilka han kommer att vilja regera med. Löfven gör helt rätt, men Reinfeldt bör däremot vara frustrerad över hur Annie Lööf och Göran Hägglund skall kunna hjälpa honom till fortsatt makt.

Ja, detta var en del av vad våra ministrar i alliansen, med Maud Olofsson som den generösaste, har åstadkommit.

Legitimerad pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons