Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk som en vårdtagare, beslutsfattare!

Tänk som en vårdtagare eller en underställd personal, så kanske besluten får en annan betydelse.

Annons

Svar till Jerry Mähler på Allehanda.se den 25/11. Tack för ditt svar, som egentligen inte innebär något svar på min insändare samma dag utan är mest en massa siffror och politiska spårningar. Du skriver bland annat att ni inte vill försämra kvalitén på vården av gamla, det får stå för dig, men däremot försämrar ni kvantiteten vilket påverkar de resultat som i slutändan räknas.

Det har enligt dina uppgifter försvunnit 49 personer och 890 timmar inom drygt ett år. Det verkar otroligt. Det kan väl inte gälla den grupp jag talade om i min insändare, det måste väl i rimlighetens namn gälla hela kommunen.

Beträffande din uppgift om att bemanningspersonalen har samma utbildning som krävs av ordinarie betvivlar jag. Här i vår grupp finns många vikarier som inte har undersköterskeutbildning, vilket krävs i dag.

Tidigare bekostade kommunen den utbildningen, men den är nu borttagen. Varför? Är det sparivern? Numer ska personalen själva bekosta den vilket ställer sig svårt med den blygsamma lön de har.

Varför blev det så här? Gamla människor som haft ett arbetsamt liv kanske känner sig slitna både fysiskt och psykiskt och vill ha lite omtanke och omvårdnad på äldre dagar, en del får det men inte alla. Vissa får vad som kallas "skötsel" som innebär att vi inte längre är fru Andersson eller herr Larsson, nej vi är 15 Andersson och 22 Larsson. Dominobrickor som fått en tid tilldelad på ett schema som personalen får i sin hand varje morgon, där står hur många minuter jag ska ha för skötsel exakt.

Men ponera nu att någon vårdtagare har bajsat på sig och behöver bytas kläder och få mera tid, ja då spricker hela systemet hejsan så var de med det.

Ett litet tips till er som tar besluten. Tänk som en vårdtagare eller en underställd personal, så kanske besluten får en annan betydelse.

Bengt Lindqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons