Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibanernas förtryck och USA:s folkmord

Annons
Talibanernas förtryck och USA:s folkmord

Ingen vettig människa kan väl bortse från det förtryck, som inte minst kvinnorna är utsatta för av de tidigare USA-stödda talibanernas regim i Afghanistan. Det illustrerades kusligt väl i ett utmärkt smygreportage, som nyligen visades i svensk TV. Den urartade form av islam som för närvarande råder i det fattiga u-landet motsvarar precis den form av kyrkligt skräckvälde, som för några århundraden sedan rådde i det kristna Europa, där som "häxor" och "kättare" stämplade oliktänkande avrättades minst lika grymt i Jesu Kristi namn!

Men det är väl knappast mindre kusligt med det folkmord den härskande finansmaffian i dagens USA sedan veckor tillbaka har bedrivit i Afghanistan, där de svältande invånarna får sitt tidigare hemsökta land ytterligare sönderbombat. Om den mediamanipulerade allmänheten i både USA och Europa kunde lära sig att tänka självständigt, så skulle man begripa, att självmordsattacken i New York var förorsakad av USA:s egen hänsynslösa imperialism.

I Mellanöstern har sålunda muslimska palestinier och irakier utsatts för oförsvarligt förtryck, brutalt anfallskrig och hänsynslösa sanktioner, bara för att några oljemagnater skall kunna exploatera områdets naturtillgångar och billiga arbetskraft. Vinsterna av denna exploatering hamnar för övrigt inte hos de vanliga amerikanska medborgarna, som i stället får bära krigets och imperialismens kostnader. Skattebetalarna i USA:s så kallade demokrati har ju dessutom att betala dryg ränta för en enorm statsskuld till den superrika överklassen!

Om vi någonsin skall kunna få en värld utan hat, våld och terror att leva i, då måste vi radikalt reformera våra egna samhällen, där ett privilegierat fåtals maktbegär och vinningslystnad har så stort spelrum. Åtminstone här i Sverige borde vi kunna skapa ett föredömligt samhällssystem byggt på ekonomisk rättvisa, tillgodoseende av allas grundläggande livsbehov, åsikts- och yttrandefrihet samt verklig demokrati!

Sune Hjorth

Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons