Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala om varifrån maten kommer

/

"Vi uppmanar Sveriges kockar att stå för vad de serverar. Att visa varifrån maten på tallriken kommer", skriver Helena Jonsson på LRF

Annons

Nu drar deltävlingarna i Årets Kock 2014 igång. Den första semifinalen är i Linköping. Och mat intresserar och engagerar många. Det senaste året har frågan var maten vi äter kommer ifrån uppmärksammats. Efter flera avslöjanden om matfusk har bland andra LRF betonat att det nu är hög tid att handlarna är tydliga med hur och var den mat de säljer har produceras, vilka miljökonsekvenser den har och hur den transporteras. Först då kan konsumenten göra ett aktivt val.

Men det finns ett område som inte har fått lika mycket uppmärksamhet. Restaurangerna. För hur bra är till exempel lunchrestaurangerna på att informera gästerna om vad maten innehåller? Hur ofta skriver pizzeriorna i menyerna varifrån skinkan och osten kommer?

Även restauranggäster har rätt att få information om vad de äter. Inom restaurangbranschen, precis som hos livsmedelskedjorna, riskerar dessutom ensidigt fokus på pris att leda till nya matskandaler.

Sedan ett år samarbetar LRF med Årets Kock SM i professionell matlagning. Här visar landets kockelit hur viktiga råvarorna är och hur de ska hanteras på bästa sätt. Och kopplingarna mellan bonden och kocken och närproducerade råvaror är viktig. De senaste åren har många av Sveriges bästa kockar lyft fram Sveriges bönder som de riktiga kökshjältarna. Sveriges bönder har en lång tradition av att försörja människor med bra och säker mat. Vi har höga djurskyddskrav och tuffa miljöregler. Precis det som både kockar och konsumenter uppskattar och efterfrågar.

Vi uppmanar Sveriges kockar att stå för vad de serverar. Att visa varifrån maten på tallriken kommer. Och när ni serverar svenskt, passa på att skryta om det eftersom det ger många mervärden. Till exempel att svenska livsmedel kommer från gårdar där djuren har det bra och är friska och att det är lika ovanligt att hitta halter av bekämpningsmedel över gränsvärdena i svensk konventionell produktion som det är i EU:s ekologiska produktion.

Och alla konsumenter, hjälp kockarna genom att kräva att krogen informerar om vilka råvaror de använder. Först då kan vi få mat som har producerats på ett säkert och bra sätt.

Helena Jonsson

Förbundsordförande LRF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons