Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tillbaka makten över besluten

Annons

Miljöpartiet vill ha en trygg och säker vård för alla länsinvånare. De utbudsförändringar och beslut som verkställs inom Landstinget Västernorrland idag ger inte en trygg och säker vård för alla. De har bristfällig förankring och delaktighet, och besluten verkar nu inte heller fattas av politiker. Miljöpartiet i Sollefteå tolkar detta som tjänstemannastyre.

I januari kom ett slutbetänkande om den framtida vården - Effektiv vård (SOU 2016:2), som beskriver vad vi i Sverige måste ta itu med för att få ordning på problemen inom hälso- och sjukvården. Det utredarna säger är att det krävs samarbete. Hemsjukvård, primärvård och sjukhusvård måste arbeta tillsammans. Alldeles för mycket resurser ägnas åt att lösa det som ramlar mellan de olika huvudmännens stolar. Till skada för patienterna.

Att samarbeta det är vad Sollefteå och Kramfors kommuner vill göra, tillsammans med landstinget. Det är framtidens hälso- och sjukvård. Om ortoped- och kirurgiakuten försvinner i Sollefteå, blir möjligheterna att bedriva hälso- och sjukvård för framtiden i Sollefteå och Kramfors försvinnande små. Därför måste de verksamheterna vara kvar.

Det är helt rätt att det kommer väldigt många primärvårdspatienter till akuten, i Sollefteå och till alla andra akutmottagningar i Sverige där man inte har en väl fungerande primärvård. Därför måste vi se till att bemanna och bygga ut primärvården, så att patienterna kommer till rätt vård direkt. Men, vi kan inte överge och stänga patienterna ute innan vi ens börjat bygga upp primärvården.

För oss miljöpartister är en jämställd och säker vård viktig, därför är det vår uppfattning att också BB/förlossningen i Sollefteå ska vara kvar. En förutsättning för det är att den akuta kirurgin finns på sjukhuset. Det är också regionalpolitiskt viktigt, vi vill att barnfamiljerna ska bo kvar, vi vill att alla ska förstå vilka möjligheter vi har i Västernorrland, möjlighet att skapa våra arbeten, våra boenden, vi har alla förutsättningar att skapa hållbara samhällen.

Ta möjligheten att göra något historiskt för Ådalen! Framtiden för hälso- och sjukvården ligger i att kunna samarbeta, i utveckling med ny teknik och nya organisationsformer. Ge Kramfors och Sollefteå möjligheten att starta framtidens hälso- och sjukvård, liksom man gjort i Norrtälje och på andra ställen i landet. Personalen kommer att vara delaktig, arbeta i team och känna samhörighet och de kommer att ha nära till sina chefer. Medborgarna kommer att känna sig trygga och får en god och säker vård. Och som grädde på moset, vi sparar pengar till både kommunerna och landstinget och ökar skatteintäkterna, eftersom fler kommer att vilja bo och verka här med oss.

Ta tillbaka makten över besluten. Satsa på en hållbar framtid för hela länet!

Margareta Alton, ordförande för Miljöpartiet i Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons