Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta seden dit du kommer

Annons

E Med anledning av det danska valet för en tid sedan, har det börjat blossa upp en debatt om invandrare även i Sverige. Om vi tar oss an denna diskussion på ett seriöst sätt, som vi i Moderata ungdomsförbundet vill, slipper vi att det ska spåra ur som det gjorde i Danmark.Invandrare har en viktig betydelse både nu och rent historiskt sett för Sveriges del. Å andra sidan finns det invandrargrupper i det svenska samhället som stött på problem, vilket kan bero påvilken attityd dessa haft till svenskarna.
Själv är jag adopterad från Iran. Jag vet vikten av att anpassa sig och försöka ta seden dit man kommer. Detta betyder naturligtvis inte att man behöver sälja sin själ; man kan vara lika unik för den skull. Min poäng är att det underlättar mycket om man inte går i clinch med det samhälle som gjort det möjligt för en att komma.

Karl IX, Gustav II Adolf och Gustav III ville ha sakkunniga i ödemarkskunskap, järnarbete och kapitalackumulation. För detta ändamål var man tvungna till arbetskraftsimport och sökte denna främst i Västeuropa. Vallonerna, fransktalande kalvinister, var de som först kom att etablera sig här som sådan sakkunnig expertis på 1600-talets första hälft (exempelvis Louis de Geer och bröderna de Besche ).
Dessa rekryterade ett tusental valloner till de egna järnbruken i östra Sverige och kom att ge ett stort statsekonomiskt stöd för den svenska kronan. Judarna var andra som började etablera sig i det svenska samhället. Gemensamt för dessa var att de var angelägna att snabbt anpassa sig för de ville inte ha en ofördelaktig bild av sig själva.

Ekonomi, språk, klädsel och offentlig etikett valde de pragmatiskt efter det samhälle och den kultur de hamnat i. De tog alltså seden dit de kom och accepterades fullt ut i det svenska samhället.
En grupp som haft svårt att bli accepterade är zigenarna. För att överleva i Sverige har de utvecklat en kulturell paranoia om att varje svensk är en potentiell fiende och varje svensk myndighet är emot dem, tills motsatsen har bevisats. Detta är inget annat än en fientlig inställning till det land som ska ta hand om dessa. Allt blir så mycket lättare om man jobbar tillsammans i samma riktning.JONAS DAHLGREN
ÖRNSKÖLDSVIKS MUF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons