Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta parti för slagna kvinnor

Annons

Varje år polisanmäler 20 000 kvinnor i Sverige att de misshandlats och drygt 2 000 att de utsatts för våldtäkt eller försök till våldtäkt. Varje år mördas16 kvinnor av en man som hon har eller har haft ett förhållande med. Det är ett stort misslyckande för samhället att så många kvinnor faller offer för våld.

Kvinnor som är utsatta för förföljelse, trakasserier, våld och hot lever i ständig otrygghet och rädsla. Detta slår även mot barn och andra närstående. Att kunna känna sig trygg i hemmet är en självklarhet och en viktig livskvalitetsfråga.
Därför måste lagstiftningen och olika samhällsinsatser värna den utsatta kvinnan och hennes frihet. Folkpartiet vill därför ha en utvidgad lag om besöksförbud och skärpta straff för kvinnofridsbrott. Vi anser även att fotboja ska användas i betydligt större utsträckning för de män som bryter mot besöksförbud. Den så kallade GPS-tekniken kan också öka tryggheten. Tekniken används redan i vissa delstater i USA och innebär att den hotade på ett enkelt sätt - utan att förövaren ens märker det - kan larma polis och meddela var hon befinner sig. I de allvarligaste fallen skall kvinnan, förutom överfallslarm, kunna få livvaktsskydd. Stödet till kvinnojourernas viktiga arbete måste stärkas.

Med bestörtning kan vi konstatera att Domstolsverket kraftigt försämrat villkoren för målsägandebiträden. Ett målsägandebiträdes uppgift är att hjälpa brottsoffret under förundersökning och rättegång. Vår justieminister har sagt att han hoppas att biträdet skall göra det jobb som krävs även om det inte får fullt betalt! Det rimmar illa med regeringens påstådda djupa engagemang för brottsoffer - inte minst för utsatta kvinnor.
Vi anser att Bodström i stället med kraft borde ingripa mot den försämring för brottsoffren som nu sker.
Det är är kvinnor- sällan män som blir slagna.
Det är mammor sällan pappor som blir hotade.
Det är döttrar sällan söner som hindras från att leva i frihet.
Det är unga flickor sällan pojkar som gifts bort under tvång och påtryckning.

SOLVEIG HELLQUIST
Folkpartiet Liberalerna
Riksdagskandidat

SOLVEIG HELLQUIST
FOLKPARTIET LIBERALERNA
RIKSDAGSKANDIDAT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons