Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svikna löften i försvarsfrågan

Annons
Svikna löften i försvarsfrågan

Socialdemokraternas och Lennart Daleus nedläggning av Sollefteå garnison var ett övergrepp utan like.

Trots ett av Sveriges bästa övningsområden, renoverade förläggningar för 350 miljoner, lätt att rekrytera militärer, av de värnpliktiga utsett till landets bästa regemente.

Trots detta lades regementet ner.

Socialdemokraternas näringsminister Björn Rosengren lovade ²och lyssna nu jävligt noga ska ni få höra, vi ska fixa minst 300 privata och minst 300 statliga ersättningsjobb².

När omställningstiden nu är slut och gruppen skall avsluta sitt arbete kan vi konstatera att av socialdemokraternas löften bidde det endast en tumme.

Endast ett sextiotal jobb eller en tiondel av de utlovade jobben har omställningsgruppen åstadkommit.

Etableringen av Proffcom till Sollefteå var klart före nedläggningen av försvaret och skall därför inte medräknas. Samma sak gäller ²Turistrådet Sverige svarar² som var klart genom ett samarbete mellan länsstyrelsen, Turistrådet, EU mål 6 och näringsdepartementet.

Kvar återstår alltså ÖCB med utlovade 60 jobb, som den egentliga etableringen i anledning av regementsnedläggningen.

Att lägga ner och flytta det militära från Sollefteå klarade regeringen på nolltid utan känsla för bygdens möjligheter att överleva. Men av de utlovade ersättningsjobben kom endast en tiondel.

Det är nu dags att vi i Sollefteå säger ifrån!

Tyvärr har socialdemokraterna i kommunen och på länsnivå inte visat någon vilja att ställa krav på regeringen utan bugar allra ödmjukast och är tysta och nöjda med utvecklingen.

Därför har kommunledningen under hösten åkt ett antal gånger till Stockholm för att där komma överens med departementet vilka krav som får ställas.

När kommunstyrelsen den 3 december skulle behandla frågan var därför frågan redan avgjord, och listan redan färdigskriven och inlämnad till regeringen.

Några ytterligare krav fick inte ställas, det skulle departementet inte godkänna. Kravlistan ger därmed staten möjligheter att köpa sig fri från löftet om ersättningsjobb, och Sollefteå kommun erhåller i bästa fall konsultutredningar för 17 miljoner kronor om tänkbara möjliga jobb.

Därmed skulle statens ansvar vara borta och skattebetalarna i Sollefteå får ta smällen. Omställningsgruppen och regeringen verkar vilja rasera den för landet mycket givande vattenkraftskommunen Sollefteå.

Nu måste Maud Olofsson trycka på regeringen så att Sollefteå får jobb motsvarande löftena. Därmed skulle hon som ny partiledare få lite förlåtelse för Daleus svek mot Sollefteå.

Ingemar Jonsson (c)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons