Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverker Ågren: "Ser över behov av ändringar i taxan"

/

"Jag håller med om att det finns anledning vara missnöjd när priser för bussresor stiger utan att taxan höjts."

Annons

Svar direkt till "Förtroende för Din Tur är i botten":

Tack för brev! Er kritik mot höga biljettpriser är tyvärr inte unik. Ett antal resenärer har hört av sig till mig den senaste tiden. Jag känner igen era synpunkter. Kollektivtrafikmyndigheten KTM (eller Din Tur som varumärket heter) ansvarar för både trafiken och priserna. Landstinget är medlem i KTM och har även tillsatt direktionens ordförande, men är inte ensam huvudman för KTM. Det är ett kommunförbund som länets kommuner och landstinget har bildat gemensamt.

Mitt svar på era frågor är att det är KTM som tar emot och handlägger klagomålen på priser och bemötande, som ni upplevt negativt. Enligt min uppföljning fungerar det normalt sett ok. Lyssnar de dåligt fler gånger så återkom till mig. Jag håller med om att det finns anledning vara missnöjd när priser för bussresor stiger utan att taxan höjts! KTM har undersökt orsaken och, precis som ni skriver, funnit ett fel i programvaran. Rabattstegen fungerar inte alltid efter en tids uppehåll i resandet. Arbetet med att identifiera och åtgärda buggen pågår. Berörda, kända resenärer med problem kontaktas. Enligt de uppgifter jag fått så finns kommunikation med ett antal särskilt drabbade resenärer. Jag hoppas att det varit tillfälliga dåliga dagar som ligger bakom det bemötande ni skriver om!

Det finns också en taxegrupp som ser över behov av ändringar i taxan. Deras jobb ska snart vara klart och kan innebära att helt nya former av taxor kommer att erbjudas. Jämför jag med andra län, till exempel Stockholm, har vi färre varianter av rabatter och erbjuder inte något periodkort inom landsbygdstrafiken. I Sundsvalls tätortstrafik finns flest varianter, inklusive 100-lappen för pensionärer. Jag tror det vore bra att även resenärer som pendlar mellan kommuncentra erbjuds flera alternativ. Dessutom arbetar man med rabatter på resor över länsgränser. Det kan både öka resandet och förtroendet för kollektivtrafiken i hela Norrland. Än finns mycket att göra och utveckla i kollektivtrafiken. Tack för att ni bidrar med synpunkter och kritik!

Sverker Ågren (KD)

Ordf. Regionala nämnden

Landstinget Västernorrland

Läs också: Varför dyrare åka buss, din Tur?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons