Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna: Landstingets kris orsakat av staten

/

Annons

Landstingets enorma underskott späds på av den stora asylinvandringen som staten påtvingar länet, men inte ger kostnadstäckning för.

Landstingets totala skatteintäkt 2015 var 5 142 miljoner kronor. Antal invånare i länet är ca 244 000, vilket ger ett snitt i skatteintäkter på 21 000 kronor per invånare.

Landstinget behöver således 21 000 kronor per invånare för att gå runt och kunna erbjuda bra vård.

Ersättningen landstinget erhåller för asylsökande är endast ca 4 000 kronor. Det ska täcka kostnader för hälso- och sjukvård samt tandvård.

Det innebär: All sjukvård för barn under 18 år. Omedelbar vård och vård som inte kan anstå för personer över 18 år. Omedelbar tandvård och tandvård som inte kan anstå.

Beloppet ska även täcka landstingets kostnader för till exempel tolk, hjälpmedel, sjuktransport eller sjukresa i samband med vården.

Asylinvandringen har skapat en enorm kapacitetsbrist inom sjukvården, vilket medfört skenade kostnader för stafettläkare och specialister.

Värre kommer det att bli. Landstinget har nu som lök på laxen beslutat att alla asylsökande ska få samma vård som folkbokförda, man undrar vilken planet dessa politiker befinner sig på.

Var är den ekonomiska konsekvensanalysen? Var är den ekonomiska utredningen och beslutsunderlaget?

■■ För fler insändare, klicka här.

Länet har i dag 7 584 asylsökande och staten betalar cirka 30 miljoner kronor när staten borde betala 159 miljoner. Det fattas således 129 miljoner per år. Till detta kommer alla illegala invandrare och tiggare som landstinget ger vård och tandvård till utan ersättning från staten.

En del asylsökande har dessutom större behov av sjukvård och tandvård, vilket betyder att kostnadstäckningsbeloppet bör ligga på minst 21 000 kronor per asylsökande.

Landstinget har nu ett underskott på 250 miljoner kronor och överväger på fullt allvar att lägga ner akutsjukvården och BB i Sollefteå samt BB i Örnsköldsvik. Samtidigt ska skatten höjas ytterligare.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, räknar med att landstingen måste höja skatten med cirka två kronor för att täcka underskotten som asylinvandringen medför. Två kronor motsvarar 10 000 kronor per år och familj.

När Migrationsverket redovisar ett budgetunderskott på 30 miljarder kronor så tar finansministern fram pengarna utan protest, det är ju för den goda sakens.

När sjukvården är direkt hotad i Sollefteå och Örnsköldsvik och det fattas futtiga 250 miljoner kronor (0,25 miljarder) så är den humanitära stormakten totalt likgiltig och känslokall. Det är Västernorrlands problem.

Detta är inget annat än ett hänsynslöst statligt övergrepp på hela Västernorrlands befolkning. Skattetrycket i Sverige är bland de högsta i världen.

Har vi sjukvård i världsklass? Skola i världsklass? Omsorg i världsklass? Polis i världsklass? Försvar i världsklass? Vägnät i världsklass? Var tar pengarna vägen?

Svenska folket måste säga stopp och ta tillbaks kontrollen över våra gemensamma tillgångar, välfärd och landsgräns. En röst på Sverigedemokraterna gör just detta.

Ronny Edlund

Gruppledare SD Örnsköldsvik

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons