Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten

Menar ni att över 400 000 arbetslösa i dag ligger hemma på soffan och väntar på att skatten ska sänkas ännu mer för att de ska gå till jobbet?

Annons

Lena Asplund (M) och Per Wahlberg (M) skriver på Allehanda.se 9 oktober att den borgerliga regeringen har sänkt skatten samtidigt som de har stärkt välfärden.

Lever vi i samma land? Vi har haft sjunkande skolresultat i landet nu sju år i rad. Förskolegrupperna blir allt större och hemtjänsttimmarna allt färre.

Läkare och sjuksköterskor protesterar högljutt mot bristande resurser, överbeläggningar och färre vårdplatser, som hotar patienters hälsa.

Nej, det är inte bättre välfärd. Det är inte heller solidariskt.

Bra välfärd kan vi endast åstadkomma med större skatteintäkter, som kommer från fler som arbetar. Moderaternas recept för fler i arbete är sänkt skatt. Menar ni att över 400 000 arbetslösa i dag ligger hemma på soffan och väntar på att skatten ska sänkas ännu mer för att de ska gå till jobbet? Vi är övertygade om att alla människor vill försörja sig och sin familj med sitt arbete. De vill ha friheten att bestämma över sitt eget liv.

Skattesänkningarna har inte lett till fler jobb, endast till ännu större vinster för företagare i några branscher. Regeringens stora jobbsatsning i nästa års budget är att sänka avgiften till a-kassan. På så sätt vill man skapa fler jobb.

När den höjdes skulle det leda till fler jobb, men resultatet blev i stället en halv miljon människor utan ekonomisk trygghet. Inte särskilt logiskt och rimmar dessutom illa med Moderaternas tal om bidragspolitik.

Det behövs många fler, mer konkreta åtgärder för att nya jobb ska komma till. Det handlar om utbildning och forskning, stöd till småföretag, stöd till export, byggande av bostäder, bättre drift och underhåll av våra vägar och järnvägar och många andra liknande åtgärder som vi har föreslagit i vårt alternativ till regeringens budget. Socialdemokraterna har ett bestämt mål: Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU år 2020.

Vi kan till sist konstatera att Asplund och Wahlberg är, i likhet med andra Moderater, förtjusta i siffror. Det är 60 000 eller kanske 90 000 färre jobb med vår politik i början av artikeln, men 80 000 färre i slutet av den. Skatterna ska höjas med 30 eller 70 miljarder. Sådana analyser stärker inte Moderaternas trovärdighet.

Susanne Eberstein (S)

Riksdagsledamot

Elisabet Strömqvist (S)

Oppositionsråd Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons