Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige rasar i elevtest – "Dyster bild"

Pisa-mätningen visar att skolresultaten har sjunkit i en eskalerande takt under Björklunds tid på utbildningsdepartementet.

Annons

Ett land med höga ambitioner måste ha ett utbildningsväsende i världsklass. Folkpartiets skolpolitik med tydliga kunskapskrav i skolan, trygga klassrum och kvalitet i den högre utbildningen är vägen till framtida tillväxt och välfärd, skriver skolminister Jan Björklund på partiets hemsida.

Samtidigt rasar de svenska 15-åringarna i den stora Pisa-rapporten om matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Inget land har tappat mer i matte på tio år och Sverige är långt under OECD-snittet i alla tre ämnena. Men med en självhävdelse som saknar motstycke i alliansregeringen säger Björklund att rapporten visserligen visar upp en "dyster bild", men det är den "gamla regeringen" som ligger bakom raset.

Inför alliansens maktövertagande 2006 lovade Folkpartiet med Björklund i förarsätet att: Vårt mål och löfte är att till 2010 ha brutit trenden och minskat utslagningen från den svenska skolan. Trenden skulle brytas, men det har inte hänt. Faktum är att, som Pisa-mätningen visar, skolresultaten har sjunkit i en eskalerande takt under Björklunds tid på utbildningsdepartementet. Trots detta hävdar ministern att utvecklingen går att vända. Att Sverige både kan återhämta resultaten och på sikt komma tillbaka till toppen.

Javisst, chansen på en snabb återhämtning finns Jan Björklund, men tiden är knapp för alliansregeringen. Det återstår bara tio månader till riksdagsvalet 2014, och därefter är du inte skolminister längre.

Rolf Lundholm

Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons