Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige inleder samarbete om bandvagnar med Österrike

Annons

Svenska regeringen har beslutat om att inleda ett samarbete om gemensam anskaffning av bandvagnar från BAE Systems Hägglunds med Österrike. Österrike har för avsikt att köpa 20 st bandvagnar från Örnsköldsvik. 

Alliansregeringens utgångspunkt är att det är Försvarsmaktens behov som ska vara styrande vid inköp av ny materiel. Det är med väl utbildad personal, utrustade med modern materiel, som vi bygger tillgängliga förband och stärker vår försvarsförmåga.

Regeringen beslutade i september förra året att Försvarsmakten får anskaffa cirka 100 st splitterskyddade bandvagnar av typen 410. Genom regeringsbeslutet i torsdags ges Österrike möjlighet att ansluta sig till Sveriges påbörjade anskaffning. För Österrike handlar det om köp av 20 bandvagnar från BAE Systems Hägglunds.

Internationella samarbeten är en viktig faktor för regeringen vid anskaffning av ny materiel till försvaret. En större samlad anskaffning ger möjligheter till lägre styckepris för svenska Försvarsmakten. Samtidigt ökar antalet användarländer.

Bandvagn 410 har redan exporterats till bland annat Frankrike, Storbritannien och Nederländerna. Ytterligare användarländer ökar möjligheterna för samordningsvinster vad gäller uppgradering, erfarenhetsutbyte, underhåll och reservmateriel under hela systemets livslängd. 

Av totalt 43 miljarder kronor till det militära försvaret går cirka 16 miljarder till anslagen för materiel, och forskning och utveckling. De senaste åren har regeringen fattat en rad viktiga materielbeslut, allt ifrån anskaffningen av nästa generations Gripen och anskaffning av nya bandvagnar till beslut om modernisering av stridsfordon 90.

Regeringens beslut om att inleda samarbete med Österrike är ett bra exempel på effektiv internationell samverkan som gagnar Försvarsmakten både på kort- och lång sikt. Samtidigt skapas möjligheter som gynnar försvarsindustrin i Sverige.

 

Karin Enström (M)

Försvarsminister

Lena Asplund

riksdagsledamot (M)

Västernorrlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons