Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige i topp när det gäller arbetsmiljö

Annons

Svar på insändaren "Nolltolerans för dödsolyckor" TÅ 24/1, ÖA 23/1

Göran Nilsson kritiserar alliansen om arbetsmiljö och använder tragiska dödsfall på arbetet för detta ändamål. En allvarlig anklagelse och tyvärr med felaktiga fakta.

Sanningen är att Sverige troligen har världens bästa arbetsmiljö. För Moderaterna och regeringen är arbetsmiljö en viktig fråga och varje dödsfall är helt oacceptabelt. I sin iver att kritisera mörkar såväl IF Metall, LO som Socialdemokraterna den positiva tendensen med allt färre olyckor. Antalet dödsfall på svenska arbetsplatser har aldrig varit lägre än det var 2013, totalt 45 och året före var det 54. Olyckorna och dödsfallen var fler när socialdemokraterna styrde Sverige. Jämför man exempelvis åren 2005 och 2012 har antalet dödsfall minskat med fyrtio procent. Och med tanke på att över 200 000 fler arbetar i Sverige nu jämfört med 2006 torde detta tyda på att arbetet går i rätt riktning!

Vi följer noggrant arbetsmiljöarbetet och Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag att fokusera på utsatta branscher. Varje olycka ska utredas liksom orsakerna till sjukskrivningar på grund av arbete. Förebyggande arbete ska prioriteras med ökad kunskap och information. En god och säker arbetsmiljö är dock i huvudsak arbetsgivarens ansvar – där skyddsombud, inspektörer, parter och arbetstagare tillsammans verkar för en säker arbetsplats.

Arbetsmiljöverket är idag effektivare – antalet inspektioner per inspektör är fler de senaste åren och myndigheten får beröm av Statskontoret för sin effektivitet. Anslaget till Arbetsmiljöverket ökar för varje år och särskilda satsningar görs, kontrollen anpassas till det moderna arbetslivets utmaningar. Det ska vara enkelt att göra rätt och det ska straffa sig att göra fel. Därför har regeringen infört ett helt nytt sanktionssystem när brister uppdagas, så att ansvaret blir mycket tydligare och fler ska fällas än tidigare.

Sverige är ett föregångsland när det gäller arbetsmiljö och vårt mål är att Sverige ska fortsätta ligga i topp i internationella jämförelser. Alla behövs på arbetsmarknaden, en viktig förutsättning för att jobben ska komma fler till del är säkerheten och miljön på våra arbetsplatser. En god arbetsmiljö är en del av alliansens arbetslinje.

Katarina Brännström (M)

Ledamot i Arbetsmarknadsutskottet

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot, Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons