Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver ett nytt skattesystem

Annons
Sverige behöver ett nytt skattesystem

För några dagar sedan satt jag och åt mitt morgonmål och lyssnade på radio. Där berättade man att Stockholms landsting avsatt tre miljoner kronor för att propagera för en "orättvis" betalning till staten för att sedan betalas ut till andra delar av landet. Drygt 1200 kronor per person skulle fråntas stockholmarna.

Några dagar tidigare hade jag i media hört eller sett om en kvinna i Västerbotten som hade svår värk, och som skulle bli av med värken efter en operation. Hon skulle få vänta i sex år innan operationen kunde utföras. Om hon flyttade till Stockholm skulle väntetiden vara cirka tre månader. Landstinget som kvinnan tillhörde förklarade att den långa väntetiden berodde på brist på läkare. Men nog tycker jag att landstinget borde ha möjlighet att låta kvinnan bli opererad på annat håll.

I årets almanacka kan man läsa att kommunalskatt plus landstingsskatt år 2000 var i:

Stockholm 28,25, Huddinge 29,85, Nacka 28,25, Haninge 30,40, Solna 27,90, Lidingö 31,45, Upplands Väsby 29,90, Sundbyberg 28,70, Danderyd 26,80.

De flesta kommunerna inom stockholmsområdet har en kommunalskatt under 30 kronor. Detta kan jämföras med ådalskommunerna som troligen fått bidrag från stockholmskommunerna.

Härnösand 33,04, Sollefteå 33,09, Kramfors 32,84.

Vad är anledningen till att kommuner har olika kommunalskatter! Har de kommuner som har den lägsta kommunalskatten de bästa kommunalpolitikerna? Kanske till en ringa del. Den största orsaken är troligen hur stor medelinkomsten per innevånare är.

I Stockholm finns exempelvis huvudkontoren för cellulosa- och pappersindustrierna i landet, men verksamheten sker i glesbygd. Dessa företags högst avlönade tjänstemän betalar sin kommunalskatt i Stockholmsregionen och inte i avfolkningskommunerna där verksamheten bedrivs. Där finns de högst avlönade statstjänstemännen.

En bidragande orsak till att stockholmskommunerna har lägre kommunalskatt är att till denna region flyttar årligen tusentals unga människor. Det blir fler yrkesverksamma människor som med sin skatt bidrar till sjukvård och äldrevård och kostnader för skolor.

Den första tanken, när jag lyssnade på radio vid morgonmålet var; det måste vara fel på skattesystemet. Men hur skall en skattelag utformas så att olikheter i skatteuttag och skillnader i sjukvård och äldreomsorg utjämnas? Det vet jag inte. Att veta hur man bäst skall lösa problemen är svårt. Men jag har ett förslag: Låt staten ta över all sjukvård, all åldringsvård och kanske även all skolverksamhet.

Då behöver inte de som bor i Stockholmsregionen känna sig orättvist behandlade. Förmodligen blir skillnaden i skatteuttag mellan olika regioner betydligt mindre. Och förhoppningsvis kommer skillnader i kvalitet på sjukvård (jag tänker på kvinnan bosatt i Västerbotten med värk) och äldrevård att slätas ut.

Förr eller senare måste något göras. Med tanke på den varning som antingen Kommunförbundet eller Landstingsförbundet tillställt regeringen om det ökade antalet åldringar inom en snar framtid, är detta nödvändigt. Om allt blir vid det gamla kommer kommunalskatterna att öka i hela landet, dock mest i avfolkningskommuner.

Henry Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons