Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska språket duger inte längre

Annons
Svenska språket duger inte längre

Vid en resa genom Stockholm i bil för en tid sedan roade jag mig med att läsa på företagsnamn respektive affärsnamn, som lyste upp storstan. Inte ett svenskklingande namn kunde jag upptäcka förutom en bilaffär med företagsnamnet B Eklunds bilhandel. Till och med Konsum har efterapat den beklämmande avnationaliseringen av svenska språket och heter Coop.

Ute i landet finns samma tendens, det vill säga det svenska språket duger inte i affärsvärlden. Varför, har jag svårt att förstå. Alma Jacobssons Sybehörsaffär har inte den PR-kraft i neonskylten så svensken förstår vad som säljs därinne. Skånska Cement bytte till Skanska och blev lycklig över detta. Varför inte kalla Skåne för Skane på en gång?

Det finns en miljon nu levande svenskar, som inte haft förmånen att få lära sig utländska språk i skolan. Cirka fem miljoner svenskar kan inte klara av en dator nödigt. Likt förbannat ska vi tvingas till datoranvändning av post, banker, institutioner, myndigheter och övermyndigheter. Använder vi inte datorn så kostar det skjortan i avgifter.

Det finns ett svenskt ord, som heter lagom (ta bort detta också, förresten). Varför kan vi inte skynda lagom? Varför ska pendeln slå fullt ut? Jag är fullt medveten om att lilla Sverige inte är är nåt märkvärdigt i ett globalt sammanhang. Men att medvetet ta bort all nationalkänsla i kommunalisering människor emellan och förkasta det ursprungliga, är väl att ta i.

Gustav Vasa sa, redan på sin tid, att svensken är oresonligt förgapad i det utländska. Det syns hålla i sig, än.

Rolf Nilsson

Långsele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons