Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kyrkan måste föregå med bra exempel

/
  • Om inte det blir bot och bättring så blir det inte några fler kyrkobesök, skriver skribenten om nedksärpningen på kyrkogården.

Annons

Nu är jag – Arga tanten och skriver nu mitt första debattinlägg till tidningen Allehanda.

Jag har i många år besökt den stora kyrkogården i Härnösand, där min man är begravd. När jag som besökare på kyrkogården rensar graven eller planterar inköpta blommor står jag med skräpet kvar det vill säga växtmaterial, plastkrukor, pappersförpackningar. Jag går då till de utsatta sopbehållarna som är uppmärkta för att jag skall kunna sortera organiskt material och brännbart.

Den här dagen tänkte jag se hur skräpet sorteras vidare efter det att kyrkogårdsarbetaren tömt de båda sopbehållarna i en skopa på traktorgrävaren som används på kyrkogården. På ett område i närheten av den övre parkeringen finns trädgårdsavfall och sopcontainer. Till min stora besvikelse och upprördhet tömdes skopans innehåll, allt i samma container. Allt var blandat i container växtmaterial, plats, metall och hushållssopor. På området finns också en hög med trädgårdsavfall som är uppblandat med plast, metall, gravlyktor och annat skräp.

■■ För fler insändare, klicka här.

Det vänder sig i min mage av upprördhet och besvikelse då jag nu inser att sopsorteringen på Härnösands kyrkogård bara är en fasad, ett hyckleri för att dölja vilken miljöbov kyrkan är. De fina orden om miljö- och klimatansvar som finns att läsa på Svenska kyrkans hemsida- / hållbarhetsredovisningen 2015 är bara trycksvärta på ett vitt papper.

Usch och fy. Om inte det blir bot och bättring så blir det inte några fler kyrkobesök eller mer kollekt från mig

Arga tanten med hunden

Svar direkt:

På kyrkogårdarna i Härnösands domkyrkoförsamling finns insamlingskärl för sortering av kompostavfall och för övrigt som plast och metall. Växtmaterialet töms i församlingens kompost medan övrigt töms i containrar som hämtas av Hemab. Trots att de olika kärlen är utmärkta fungerar sorteringen dåligt. Många besökare lägger tyvärr i fel tunna. Detta är nämnda högen med kompostavfall ett exempel på. Kyrkogårdspersonalen har tyvärr ingen möjlighet att sortera om i alla tunnor. Därför töms allt i vissa fall i samma container. För oss i församlingen är det naturligtvis viktigt att återvinningen sker på rätt sätt. Vi ska undersöka om vi kan göra märkningen av tunnorna på våra kyrkogårdar tydligare, så att det blir lättare för besökarna på kyrkogården att sortera rätt.

Tor Frylmark

Domprost

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons