Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk vattenkraft har en frizon från miljökrav

/

Svensk vattenkraft har haft en frizon där man inte tagit vederbörlig hänsyn till biologisk mångfald.

Annons

Våra riksdagspolitiker är flitiga när det gäller att skriva motioner. Totalt registrerades 3 547 under den allmänna motionstiden 2013. Ett 40-tal, ungefär lika många som året innan, berör fisket.

Det är politiker som återkommer med motioner som berör fisket och de problem som yrkesfiskarna har att brottas med. Det tyder på ett engagemang och ett djupt intresse för dessa frågor. Förra året avslog Riksdagens miljö- och jordbruksutskott samtliga fiskemotioner. Naturligtvis fanns det i floran, då så väl som nu, motioner som jag är tacksam att de inte bifölls, konstigt hade det varit annars.

Emil Källström från Örnsköldsvik, som sitter i riksdagen för Centerpartiet, har skrivit en motion som berör den svenska vattenkraften, en motion som jag tycker är väldigt angelägen. Motionären skriver följande: ”Våra älvar tjänar flera syften än att trygga energiförsörjningen – de är också fantastiska resurser för boende, turism, friluftsliv och fiske. Tyvärr skedde utbyggnaden av den svenska vattenkraften på många håll på ett sådant sätt att övriga värden fick stå tillbaka för energiproduktion.

En aspekt på detta är den uppenbara bristen på vandringsvägar för fisk förbi många av kraftverken. När nu den svenska vattenkraften står inför stora investeringar är det rätt läge att se över de vattendomar som reglerar vattenkraftens verksamheter. I detta arbete måste fiskens vandringsvägar prioriteras i balans med behovet av utvecklad förnyelsebar energi från vattenkraften.

Svensk vattenkraftproduktion får inte ske på ett sådant sätt att fiskarter riskerar att försvinna från miljöer där de funnits i århundraden”.

Källström har helt rätt i sitt resonemang. All annan industriell verksamhet, nystartad eller med många år på nacken, får underkasta sig stenhårda miljökrav. Svensk vattenkraft har haft en frizon där man inte tagit vederbörlig hänsyn till biologisk mångfald.

Av våra vattenkraftverk drivs i dag flertalet av de cirka 2 000 med stöd av vattendomar som är baserade på 1918 års vattenlag.

Redan på 50-60-talet fanns information om att vår vandringsfisk, lax och ål, dog i massor i kraftverksturbinerna och även att vandringen till gamla lekplatser och uppväxtområden hade spärrats av. Nu in på 2000-talet har försvinnande lite gjorts för att underlätta för fisken, utan man har under drygt hundra år låtit fisken dö i kraftverksturbinerna.

Monia Svensson

V. ordf. i Ålakademin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons