Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveket mot estetgymnasisterna

Annons
Sveket mot estetgymnasisterna

Det är ett lovvärt initiativ av en kommun att ambitionen finns att erbjuda gymnasieutbildning för de ungdomar som vill satsa på sina estetiska intressen.

På allt för många andra håll behandlas estet- och kultursektorn styvmoderligt, till förmån för de utbildningsalternativ som mera efterfrågas av näringsliv och offentlig sektor. Tanken att profilera Sollefteå inom kultur- och estetsektorn efter att försvaret lämnat stan är också god och borde kunna bidra till att skapa lite optimism och goodwill för kommunen i framtiden.

Sollefteå kommun driver nu för andra året ett estetgymnasium med inriktningarna Musik, Dans och Teater. Förr om åren fick våra ungdomar flytta till Härnösand närmast, om de ville gå estetprogram. Där har sedan många år funnits ett väl fungerande estetgymnasium.

Problemet är att Sollefteås satsning inte riktigt blivit det den borde blivit. Vi läste i tidningen nyligen att eleverna vid estetgymnasiet i Sollefteå är missnöjda med den utbildning man erbjuds. Det saknas lärare, vikarier, lokaler och material. Dansämnet erbjuds endast på kvällstid och blir därmed inte tillgängligt för de elever som är beroende av bussförbindelse från omgivande landsbygd till skolan. Standarden på programmet är helt enkelt inte godtagbar.

Ungdomar som brinner så för sitt intresse att de, trots stenhård konkurrens och osäkra utsikter gällande yrkeskarriär väljer att satsa på estetgymnasium, är värda all respekt och uppbackning. Som situationen nu är hamnar esteterna vid Sollefteå gymnasium i bakvattnet gentemot estetgymnasister på andra orter, vilket är extra ödesdigert just inom detta bildningsområde.

Vad jag menar är att så gott som all eftergymnasial estetutbildning har egna intagningsprover. Det räcker alltså inte med ett gott betyg från gymnasiet som garanti för att platsa på de högskole- eller folkhögskolelinjer som erbjuder skolning till esteter. Man måste visa vad man kan och har lärt sig, för att komma vidare. Om man ödslar gymnasieåren utan möjlighet att skaffa sig de kunskaper och färdigheter som krävs för vidare studier är detta ett oacceptabelt slöseri med talang och ett svek mot ungdomarna.

Genom att i Sollefteå erbjuda estetgymnasium som inte håller vad det lovar förmenar man i praktiken kommunens ungdomar möjligheten att studera vid ett fungerande estetgymnasium i Härnösand. Där hade de kunnat skaffa sig den kompetens som erfordras för vidare studier. I och med att hemkommunen erbjuder utbildningen stängs dörren för att söka likvärdig sådan i grannkommunen. Man sparkar således undan benen för ungdomarna i deras yrkesval. Detta svek lär inte tillföra Sollefteå någon goodwill eller något hopp för framtiden.

Anders Petterson

Förälder, Näsåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons