Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartmåla inte Israel – ta reda på fakta

Annons

E Jag tycker det är
beklämmande att kommunister, islamister, och andra Israelhatande aktivister så ofta får svartmåla Israel på ett missvisande och felaktigt sätt utan att bemötas. Israel radar inte upp 1 000-tals eller miljontals obeväpnade palestinier och avrättar dem.
Som i alla betydande krig och konflikter blir civila ibland dödade. Men de israeliska styrkorna försöker undvika civila dödsoffer trots att motparten ofta gör detta mycket svårt. Detta i skarp kontrast till terrorbombningarna som är specifikt menade att döda civila.
Massmord på civila äger idag rum i många av de 40-talet svåra konflikterna runt omkring världen. Till exempel har två miljoner syd-sudaneser omkommit, de flesta icke kombattanter, och otaliga har förslavats eller fördrivits i den konflikten. Dessutom uppmanar flera statsöverhuvuden i Iran och Mellanöstern, liksom religiösa ledare, och nyhetsmedia, till folkmord på israeler, på judar, och kristna världen över, utan att många ögonbryn höjs. Detta bekymrar inte anti-Israel- aktivisterna. Israel har en stark militär makt, men Israel är också utsatt för intern aggression liksom enorma externa hot ifrån
sina flera hundra gånger större och fientliga grannar (lång lista länder). Detta perspektiv bör också kommas ihåg.

Konflikten i Israel förstoras upp enormt (den är rätt liten i jämförelse med många andra konflikter) och medierna i Sverige och på många andra platser i Europa rapporterar den, i min mening, på ett väldigt ensidigt sätt till Israels nackdel. Dessutom utnyttjar anti-Israelaktivisterna det faktum att historien runt konflikten är så missförstådd och att så många antiisraeliska myter blivit trodda. Till exempel, det Judiska folket har varit i majoritet i Jerusalem inte sedan 1948, utan den mesta tiden under de 3 000 senaste åren (se folkräknings statistik, till exempel). Vidare är det inte känt att det aldrig funnits en Palestinsk nation, men att det däremot har funnits en Romersk/Arabisk Ottomansk/Engelsk ockupation av området och folk som kommit och gått i området, vilket är en helt annat sak. Ja, bara till att börja med. Därför uppmanar jag folk att ta svartmålandet av Israel med en nypa salt och ta reda på fakta, historia, och lyssna på vad bägge sidor har att säga. En väldigt annorlunda bild kommer då att framträda.


TOMAS WIKMAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons