Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för många barnfamiljer

Annons

Bretislav Rychta skriver i en insändare 26/3 att i Sverige svälter inga barn. Kan du vara så säker på det? I en debattartikel i DN, skriven av ordförande i Rädda Barnen, kunde vi helt nyligen läsa att 345 000 barn i Sverige lever i familjer som har en mycket svår ekonomisk situation. Det kan bland annat yttra sig i att föräldrarna eller den ensamstående mamman håller barnen hemma på fritidsdagar eftersom barnen saknar den utrustning som behövs. Inte utan anledning har cirka 100 000 ensamstående med barn vid något tillfälle behövt socialbidrag. Barn i Sverige kan ha brist på både mat och kärlek.

Det extremt höga skattetrycket får också effekter på barnens välfärd. Vi har aldrig tidigare betalat så mycket i skatt som år 2000 då kommunerna skulle ha sina budgetar i balans. Gertrud och Ivar Philipsons stiftelse, som skapades 1960 och som samarbetar med föreningen FVO, har under den senaste tiden märkt att antalet ansökningar av social natur drastiskt ökat.

De två senaste åren har de mottagit över 2 000 sådana ansökningar. Styrelsen har därför tagit ett beslut att prioritera ansökningar från personer, som drabbats hårdast av besparingar inom den offentliga sektorn. Vem kunde tro att en socialdemokratisk regering skulle kunna ligga bakom en sådan nedrustning av den svenska välfärden?

MONA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons