Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få träffa en läkare

Annons

Vet ni om att man inte får komma till läkare på hälsocentralen i Sollefteå. Det finns inga läkare helt enkelt.

Jag hade en bra läkare på hälsocentralen till och med förra året och hon hjälpte mig mycket. Jag höll på och utredde min mage/tarmar bland annat, men vi var inte klara när hon plötsligt slutade på hälsocentralen och flyttade. Nu när jag vill göra klart dessa utredningar (är ju långt ifrån bra) får jag inte någon tid förutom ett par dåliga besök hos stafettläkare.

Dessa läkare är oengagerade och stressade, vilket naturligtvis beror på att de bara är på hälsocentralen någon enstaka vecka och sedan kanske inte alls kommer tillbaka. Hur skall man få någon kontinuitet med ett sådant system? Hur skall läkare och patient kunna få en bra relation? Dessa läkare har kanske inte heller något intresse av att skapa bra kontakt med sina patienter. Det är kanske annat som styr dessa stafettläkare, pengar till exempel.

Hur som helst undrar man ju när man får svar av dessa läkare som "vi kan inte ringa till alla patienter om provsvar man tagit, då skulle man inte få göra annat" eller "det är så vanligt att man har mag- och tarmåkommor och det är svårt att veta vad det är". Jag går ju till läkare för att utreda vad som är felet och naturligtvis går det att ta reda på, annars är det dåliga läkare. Fort skall det också gå, man hinner inte in så är man ute ur rummet. Man hinner inte få sagt och fråga ens hälften av vad man velat.

Så gjorde jag nyligen ett nytt försök att få en tid hos läkare och pratade då med den stackars mottagningssköterskan. Henne tycker jag rejält synd om för hon måste sitta där och försöka pussla. Jag fick alltså veta att det finns inga läkare och hon har inga tider att ge. Det kommer någon stafettläkare ibland och är där någon vecka men ingen läkare stannar. Det finns en ordinarie distriktsläkare men den läkaren är mest bunden till BVC. På sköterskan lät det som att detta är ett problem för hela landet och så kan det nog vara men värst är det nog ändå här i Västernorrland eftersom landstinget här har satt i system att rasera allt vad sjukvård heter. Kan ju också tänkas att det är svårt att rekrytera läkare men då måste man ju fundera på vad det beror på och vad man skall göra åt det. Det är ju förstås också en fråga för regering och riksdag. Man måste ju ställa frågan: Varför vill inte unga människor bli läkare och varför vill inte de läkare som finns arbeta i Norrland?

Kampen för sjukhuset i Sollefteå måste fortsätta och kampen för en rättvis, fungerande sjukvård värdig ett så kallat välfärdssamhälle, innan det är alldeles för sent.

Lisbeth

Svar Direkt

På Hälsocentralen i Sollefteå finns både tillsvidareanställda läkare men vi tar även in stafett läkare för att kunna erbjuda en så bra vård till våra patienter som möjligt. Vi tar i möjligaste mån in de stafettläkare som varit tidigare hos oss för att få en god kontinuitet för de som besöker oss.

Det stämmer inte att de stafettläkare som vi har hos oss bara kommer någon vecka och sedan inte återkommer. Vi har nu under våren ett flertal läkare som kommer med regelbundenhet till oss.

Enligt läkarförbundets undersökning av primärvårdens läkarbemanning mars 2013 saknas det cirka 1 400 heltidsarbetande läkare ( 30 procent ) i landet. Problemet är därmed inte enbart i Landstinget Västernorrland utan bristen på läkare är liknande i övriga landet.

Det vi kan göra och gör från Hälsocentralens sida är att

· Skapa en bra arbetsmiljö för våra ordinarie läkare

· Skapa tydlig struktur och rutiner för de stafettläkare som kommer till oss för god patientsäkerhet.

· Utnyttja andras kompetens tex sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sjuksköterskor till arbetsuppgifter som ligger inom deras kompetensområde.

· Väcka intresse för ett framtida arbete inom primärvården för våra utbildningsläkare.

Eva Billberg

Verksamhetschef

Bahar Nikaein

Medicinsk rådgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons