Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svara oss – på vilket sätt har vi i Ångermanland lika vård som Medelpads patienter?

Annons

Angående Kirurgen oroad för Sundsvalls sjukhus framtid: "Sundsvall är den pelare som håller uppe länets sjukvård" publicerad 9 juni. (Plus)

Läste just artikeln om kirurgen Alfred Janson på Sundsvalls sjukhus och satte morgonkaffet i halsen när jag läste följande: "Men en av de saker som jag är rädd för när opinionen från Ångermanland får mer och mer stöd, är att man ska göra som en del säger – att ta resurser från Sundsvall och skyffla ditåt. Det man inte förstår är att då försvinner den pelare som hela sjukvården i länet stöttar sig på."

Ja, Alfred Janson, jag förstår rädslan. Det kan inte vara roligt att pengar tas av din granne år efter år och en dag vaknar grannen upp och ser att just det är vad som händer.

Det kan inte vara roligt att pengar tas av din granne år efter år och en dag vaknar grannen upp och ser att just det är vad som händer.

I Ångermanland bor 48,64 procent av Västernorrlands befolkning enligt SCB:s statistik för befolkningsmängd 31/12 2017. Dessa personer betalar landstingsskatt som alla andra. Skulle du Alfred Janson kunna upplysa oss ångermanlänningar om hur stor del procentuellt av sjukvårdsbudgeten som hamnar i Ångermanland? Här läggs sjukhus, vårdavdelningar, kirurgi, BB och vårdcentraler ner på löpande band och pengarna hamnar i Medelpad och på stora ”Gluffgluff”-sjukhuset i Sundsvall.

Dessutom existerar knappt någon länstrafik i Ångermanland som de boende har nytta av. Där skulle det behövas ytterligare lite pengar – som kunde ha gått till Medelpad.

Så Alfred Janson, vi ångermanlänningar är nog ena själviska typer som inte tänker på andra – bara på oss själva ...

För Plus-kunder: Lyssna på Y-podden med kirurgen Alfred Janson

Ångermanlänningarnas skattepengar hamnar här på Sundsvalls sjukhus, hävdar insändarskribenten. Bild: Ove Öst/Arkiv

Nu är det knappt en månad kvar att starta ”Landstingspartiet Ångermanland” till årets val. Men var så säker – i valet 2022 kommer det med stor sannolikhet att finnas och då är Medelpads storhetstid av utsugeri förbi.

Det finns dock en lösning som skulle göra att sjukvården totalt i landet skulle få mer resurser ekonomiskt och det är att lägga ned alla 21 regioner och förstatliga sjukvården igen.

Det finns dock en lösning som skulle göra att sjukvården totalt i landet skulle få mer resurser ekonomiskt och det är att lägga ned alla 21 regioner och förstatliga sjukvården igen. Vi skulle slippa all denna bypolitiska kamp om makten i varje region. Dessutom skulle övergödda landstingskontor inte längre suga resurser ur ekonomin.

Tyvärr är det största hindret för ett förstatligande av vården alla dessa politiker som värnar om sina uppdrag och ekonomiska ersättningar mer än om sina väljare som gett dem uppdraget. Ibland undrar jag om de valt politiken för att de är rädda för att ta ett "hederligt arbete" i stället för att leva på statsbidrag.

Men åter till vården. Det sades tidigare på lvn.se att vården skulle vara lika för alla länsbor. Skulle du Alfred Janson vilja förklara hur de som bor i norra och nordvästra delarna av Sollefteå kommun har en likvärdig vård jämfört med medelpadingar med minst 30 mil kortare resväg till sjukhuset?

Sten Luthman,

pensionär i Utansjö

 

Svar direkt:

Den intervju med mig som publicerades i helgens utgåvor av ST och Allehanda utgörs av sammandrag av en lång intervju i Y-podden. Även om artikeln citerar mig helt korrekt så speglar den inte fullt ut de resonemang som förs i podden.

Sten Luthmans svar till mig är grundat i grundläggande missförstånd om vilka motiv och vilken bakgrund som finns för mina uttalanden. Jag önskar att fler lyssnade på podden då den komplicerade regionfrågan hela tiden präglats av förutfattade meningar och missförstånd och Luthmans replik utgör en fortsättning av detta.

Tvärtemot Luthmans uppfattning ser jag nämligen inte en konflikt mellan Ångermanland och Medelpad. I stället påpekar jag gång på gång vikten av samsyn och kommunikation i hela regionen. Problemet är att det i många läger finns en anda av bypolitik som innan införandet av länskliniker även fanns i vår klinikorganisation, men nu enbart har betydelse bland vissa regionpolitiker/partier och på gräsrotsnivå.

Tvärtemot Luthmans uppfattning ser jag nämligen inte en konflikt mellan Ångermanland och Medelpad. I stället påpekar jag gång på gång vikten av samsyn och kommunikation i hela regionen. 

Vi bor alla i region Västernorrland och sitter därmed i samma båt. Vi ska inte ställa Ångermanland mot Medelpad. Konflikten är enbart av ondo, och uppropet från oss läkare varnar för de konsekvenser som en sådan konflikt kan ha om den får alltför stort inflytande. Vi fruktar vad som kan hända med kvalitén på vården för alla regionens sjuka om de krafter som underhåller och eldar på denna konflikt får mer att säga till om.

När det gäller förstatligande av vården så håller jag personligen med Luthman. Vården präglas av för mycket lokal syn och en övergripande styrning vore mycket bättre.

Som avslutning vill jag uppmana alla till att lyssna och ta till sig det deras meningsmotståndare säger, oavsett vilka sida man står på. Det enda som kan leda till framgång för vår region är samverkan, inte konflikt mellan regionsändarna.

Alfred Janson,

kirurg, Region Västernorrland

 

Läs också:

27 läkare: Populistisk åtgärd att sparka Leif Israelsson – vi accepterar inte att vården försämras

Sollefteåkirurg säger ifrån: "Inte personalbrist som tvingade fram centralisering av kirurgin"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons