Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundin – en kristdemokrat i skymningszonen

Annons

E Kristdemokraten Per Sundin har inget principiellt mot en situation där USA använder högteknologiskt våld mot Mexicos indianer!
USA skulle därigenom få ett sanktionerat våldsmonopol utanför sitt egna territorium och därigenom ostraffat bryta mot FN-stadgans regler om staters suveräna likställdhet och territoriella integritet. När USA engagerade sig i Afghanistan tidigare gjorde man det med diplomatiska och ekonomiska medel. Det misslyckades och nu är det militära våldet politikens fortsättning, vilket Per Sundin välkomnar.
De positiva samarbetseffekter som staterna uppnår genom att ingå i Världssamfundet FN hotas givetvis genom att en av medlemsstaterna tar över våldsmonopolet i världen. Vi har sedan 11 september sett hur länder tar till kryphålet att bekämpa terrorismen för att fortsätta med förtryck. Framförallt gäller det där nationalstatens legitimitet ifrågasätts då den inte kan erbjuda alla medborgare samma rättigheter och skydd, som exempelvis Israel, Pakistan, Indien och Indonesien för att vara konkret. USA får det jobbigt att stå på god fot med både Pakistan och Indien för att förhindra ett upprepande av den variant av krigets logik som USA följer men som skulle få katastrofala effekter om andra kärnvapenländer gjorde likadant. Internationella överenskommelser, om det som i dagligt tal kallas folkrätt, blir i praktiken bara opinionsyttringar och inte bindande för någon. Tur att Per Sundin inte kommit längre inom politiken. Tänk er honom som dirigent av en bombkakafoni i den framtida uppenbarelsebok han förutser.

Det är svårt att veta om han vill ha den eller om han vill undvika den. Hänvisningen till Palestina-Israel konflikten kan vara en nyckel till förståelsen av Per Sundins världsbild. Sedan kom ett teologiskt resonemangsom gick ut på att vända andra kinden till men inte låta grannens ögon bli utstuckna. Suck. Här finns en klyfta mellan Jesu ord och det repressiva imperativet från Moseböckerna. Per Sundin är villrådig även i detta fall.
Han kanske trots allt borde fundera en vända till innan de uppenbara brotten mot femte budet eskalerar. Att vara saktmodig innebär inte att vara okänslig för förtryck. Det är att ta krafttag i kampen mot orättvisor och fattigdom. Ge inte upp humanismen och medkänslan med alla inblandade bara för att frågorna blir stora och den hotande hopplösheten svåröverskådlig.
HANS I JONSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons