Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stress och vanmakt i skolan

Annons
Stress och vanmakt i skolan

Utbrändhet, stress och sjukskrivningar är accelererande företeelser i dagens samhälle. Vad beror det på?

Vi kan ta ett exempel från skolans värld. Den är allmänt känd som en påfrestande arbetsplats med ständiga omorganisationer och en jobbig miljö. Hela tiden läggs nya arbetsuppgifter på lärarna. Klimatet har blivit rått och våldsamt och lärare till och med skjuts. Resurserna krymper. Till detta kommer systemet med individuella löner. Det sker en kontinuerlig värdering av personalen.

En skolledning tar ut ett bottenskikt på drygt 20 procent som får cirka 300 kronor i lönepåslag per månad. Sedan finns ett mellanskikt och så har vi gräddan, också den på över 20 procent, som tilldelas 900 kronor eller mer.

Hur stämningen och samarbetet på arbetsplatsen och i arbetslagen blir efter detta, behöver inte kommenteras. Frågan är vilka goda effekter man har tänkt sig?

Sammantaget leder detta till att många känner stress och vanmakt, blir deprimerade, utslitna och sjukskrivs. Aldrig någonsin har så många varit sjukskrivna. Ansvariga måste agera. Ge till att börja med skolledningen utbildning i ledarskapspsykologi.

Som av en händelse anordnar Företagshälsovården i Kramfors ett seminarium - " Vaccination mot stress" med underrubriken "Hur vi blir effektiva och trygga genom uppskattning". Kostar bara 500 kronor.

Anmäl er, rektorer!

Sjukpensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons