Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strävan efter försoning

Annons
Strävan efter försoning

- Konflikten i Israel riskerar att glida över i fullt krig. Vi närmar oss i sanning avgrundens brant.

Så uttalade sig FNs generalsekreterare, Kofi Annan, i säkerhetsrådet förra veckan.

Orden har skakat världen och betraktas som en bidragande orsak till att Saudi-Arabiens fredsplan nu diskuteras i området.

Efter lång tid av stridigheter är Israels och Palestinas ledare villiga att förhandla. Ett sex timmar långt säkerhetsmöte hölls under natten mot onsdag mellan israeliska och palestinska företrädare i Tel Aviv, Israel. Mötet fortsatte dagen efter.

Kofi Annans ord är tunga och kraftfulla. Som larmsirener i natten väcker de världen och fungerar som en signal för det akuta behovet av försoning. En försoning som tusentals människor i mellanöstern länge hoppats på.

Den fredsprocess som förhoppningsvis är på väg att starta på nytt i Mellanöstern är inte bara en kamp för världens ledare. Den är till lika stor grad en kamp för befolkningen i området. Men den är också en kamp för oss här i Sverige, om vi vill och vågar kämpa.

I dag samlas tusentals människor i alla världens länder för att utifrån en gemensam gudstjänstordning be för försoning i världen. Dagen kallas "världsböndagen" och infaller alltid första fredagen i mars. Temat växlar från år till år, likaså vilket land som står för utformandet av programmet. I år är det böndagskommittén i Rumänien som planerat gudstjänstordningen och skrivit bönerna som finns däri. Temat är just "Utmaning till försoning".

Genom att delta i världsböndagen sluter sig människor från olika kulturer, med olika sociala förutsättningar, olika hudfärg och olika språk, till kampen om en enad värld. En värld i fred och försoning, där varje människa är lika mycket värd och där vi vågar möta varandra över gränserna. Världsböndagen är en manifestation för tron på försoning. En kamp som sker utan våld och död. En kamp i kärlekens namn.

Manifestationer likt världsböndagen är nödvändiga för att förändra världen. Att lita till makthavare räcker inte. Vi måste som medborgare tillsammans engagera oss och stå upp för det vi tycker är rätt och riktigt.

Världsböndagens böner om försoning gäller hela världen och inte specifikt Israel/Palestina. Rumänerna, som utformat programmet för dagen, lever själva i ett samhälle där försoning i många fall är svår att finna.

Splittringen märks särskilt tydligt mellan romerna och övriga befolkningen. Inget land har så många romer som Rumänien. Och i inget annat land lever romerna under så starkt förtryck. Viss förändring kan ske genom ändrade lagar och regler, men befolkningen måste också själv vilja ha, och kämpa för, försoning. Detsamma gäller för relationen mellan israeler och palestinier.

I ett rundbrev beskriver makarna Ödquist, Svenska kyrkans missionärer i Ramallah, den svåra situationen i Västbanken. Brevet skrevs den 21 februari, under den mest våldsamma vecka befolkningen upplevt sedan det palestinska upproret inleddes för 17 månader sedan.

- Med det allt mer ökande våldet och dödandet, följer vrede och hat, bitterhet och rädsla. Det är uppenbart att människors sämsta sidor kommer i dagen. Vi hör dagligen folk tala om "dem på andra sidan" på det mest skrämmande sätt. Det kommer att bli svårt att vända dessa mycket negativa och destruktiva stämningar när man till slut tvingas inse det uppenbara. Det finns ingen annan väg till en framtid i fred, frihet och trygghet än genom att förhandla fram en politisk lösning som flertalet på båda sidor kan tänka sig att leva med, skriver makarna Ödquist i rundbrevet.

När hat och splittring slagit rot i ett samhälle krävs stor beslutsamhet, tro och vilja för att bryta de negativa tankemönstren.

Också i Sverige finns strömningar som uppmanar till splittring. Den enda verksamma motkraft som finns mot de splittrande krafterna är att du och jag som medmänniskor visar vår övertygelse om att fred och försoning är det enda rätta att sträva efter.

Engagemanget kan visa sig på många olika sätt. Deltagandet i världsböndagen är ett.

Tony Guldbrandzén

Biskop i Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons