Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppad skatteflykt hjälper Norrland bättre än bistånd

/

Tänk om Sveriges regering skulle verka för nya nationella regler som sätter stopp för skatteflykt från Norrlandskommuner till staten och andra kommuner.

Annons

Leif Pagrotsky och Sten Rylander frågar sig i DN den 26/11 varför regeringen är så passiv när det gäller kapital- och skatteflykt från afrikanska länder. G20 säger sig vara beredda att vidta åtgärder mot skatteflykten. Jaha.

Men den svenska regeringen och riksdagen har naturligtvis ingen lust att verka för att andra länder ska få någon rättvisa när man inte ens vill låta svenskar få det. Norrland behandlas som en koloni av södra Sverige och det vill man inte åtgärda.

Tänk om:

* Sveriges regering skulle verka för ett krav på kommun för kommun-rapportering som gäller utvinningsindustrin. Företag måste redovisa finansiell information i de kommuner de är verksamma, för att kommunerna ska kunna göra en rimlig bedömning av hur mycket skatt som företagen är skyldiga att betala där.

* Sveriges regering skulle verka för nya nationella regler som sätter stopp för skatteflykt från Norrlandskommuner till staten och andra kommuner. Förslag från Norrlands kommuner skulle hanteras som relevanta och få rättvisa villkor.

* Sveriges regering skulle ta ställning för att det ska upprättas offentliga nationella register över varifrån i landet råvarorna kommer och var de sålunda bör beskattas, oavsett om ägarna finns i andra länder eller andra kommuner.

För Norrland är problemet en överlevnadsfråga. Trots att många av dess kommuner har enorma naturresurser i form av bland annat mineraler, vattenkraft och skog, så stannar vinsterna sällan eller aldrig kvar i kommunerna. Kommuner som egentligen har förutsättningar att ta sig ur fattigdom förblir fattiga och biståndsberoende.

Beräkningar skulle peka på att den samlade kapitalflykten från Norrland de senaste 100 åren har varit enorm. Om det kapital som försvunnit bara de senaste tio åren i stället hade investerats i kommuner i Norrland så skulle dessa själva ha kunnat halvera sin fattigdom.

Det är hög tid att Sveriges regering och riksdag börjar agera för att bekämpa kapital- och skatteflykten från Norrland. För kommuner i Norrland är det särskilt viktigt att få internationell (läs norsk) samsyn kring regelverk som ska kunna säkerställa skatteintäkter som skulle kunna användas till fattigdomsbekämpning.

Den omfattande förflyttningen av beskattningsrätten till Stockholm är en moralisk fråga, i förhållande till norrländska kommuners behov. Men också i förhållande till tilltron på de välfärdssystem som har byggts upp i övriga Sverige. Att komma tillrätta med problemet måste vara en prioritering för varje regering då samhällen i Norrland berövas de skatteintäkter de rätteligen borde ha.

Ingrid Gulin i Junsele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons