Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa regeringens skattehöjning på biografbesök

/
  • Regeringen vill höja momsen på biografbesök, något som skulle bli ett slag mot de lokala biograferna, skriver Rino Westberg.

Annons

Regeringen vill göra det dyrare att gå på bio. De tänker därför tvinga igenom en momshöjning på hela 19 procentenheter, från dagens 6 procent till hela 25 procent. Detta skulle bli ett dråpslag mot våra biografer i Sollefteå & Kramfors och mot alla de biografer utanför storstäderna som ofta har små marginaler och drivs av eldsjälar. I värsta fall kan biografer tvingas lägga ner.

Samtidigt som regeringen tänker chockhöja skatten när vi i Sollefteå & Kramfors går på bio så låter man opera, teater och konserter ha kvar den låga kulturmomsen på 6 procent. Regeringen straffar biobesök, just den form av kultur som finns i hela landet och som alla människor har tillgång till. Kulturformer som mest finns i storstäderna får gräddfil med fortsatt låg moms.

■■ För att skriva en egen insändare, klicka här.

En majoritet i riksdagen har sagt nej till skattehöjningen. Vi tycker därför att det är odemokratiskt av finansminister Magdalena Andersson att ändå tvinga igenom momshöjningen. Planerna ter sig ännu mer märkliga eftersom regeringen påstår sig driva en politik för hela landet. Att då inte bara föreslå utan även driva igenom en momshöjning som mest drabbar kultur utanför storstäderna ser vi som en skandal.

Vi värnar våra biobesökare och vill att film ska vara tillgängligt för många. Därför kommer vi att göra vad vi kan för att stoppa momshöjningen! Socialdemokraterna och Miljöpartiet levererar ett hårt slag mot biograferna i Sollefteå och Kramfors med sin momshöjning. Ska kultur bara vara tillgänglig för stockholmare? Vi hoppas att våra lokalpolitiker för regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet kontaktar sina partiledningar och säger ifrån. Den här skattehöjningen riskerar annars att slå hårt mot kulturen, inte minst här i Sollefteå & Kramfors.

Rino Westberg

Sollefteå Film & Nöje

Saga Bio Sollefteå

Royal Bio Kramfors

Svar direkt:

Biografer utanför storstäderna kompenseras. Vi är väldigt glada för att det finns en biograf i Kramfors. Tack Rino Westberg för ditt engagemang.

Vi har förståelse för att det blir en ansträngd situation när momsen på biljetter höjs. De ekonomiska utmaningarna för biograferna på landsbygden och i mindre orter är stora. Miljöpartiet i Kramfors har förmedlat dina funderingar till våra tjänstemän på kulturdepartementet. De är medvetna om situationen och har förslag till kompensation. Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, säger att biograferna utanför storstäderna är viktiga för ett levande kulturliv i hela landet.

Regeringen föreslår därför en satsning på 25 miljoner kronor årligen under 2016–2019 för att stärka mindre biografer på landsbygden och i mindre orter. Förslaget är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. 

Regeringen satsar på kultur i hela landet. Både i den nya filmpolitiken,i stöden till kulturskolor, bibliotek och kultur i utsatta områden. Detta i kontrast till förra regeringen som t.ex. prioriterade operan i Stockholm när stora belopp skulle satsas.

Anna Carlemalm

ordförande MP Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons