Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa penningslöseriet

Annons
Stoppa penningslöseriet

Sollefteå tillhör, och har under längre tid tillhört, de kommuner i Sverige där kommuninnevånarna "begåvats" med ett av landets högsta skattetryck. Därför känns det speciellt nödvändigt att efterlysa ett annat synsätt och andra prioriteringar när det gäller de kommunala utgifterna.

Michael Lundh upptäckte redan för drygt ett år sedan att de ekonomiska ramar som stod till förfogande inte stod i relation till antalet skolor. Därför lämnade BKU-nämnden ett förslag som bland annat innebar en nedläggning av ett färre antal skolor. Skolverksamheten skulle på detta sätt i övrigt kunna innehålla rimliga förutsättningar.

På grund av ett, redan i fjol nära förestående val, började det kännas hett om öronen för skolpolitikerna. Detta innebar att man organiserade en speciell arbetsgrupp för att titta på "skolproblemet".

För säkerhets skull infann sig fru Lassen själv på kommandobryggan för att inga misstag skulle begås. Michael Lundh passade ju som bekant, med sitt dåliga ekonomiska omdöme, inte in hennes ögon. För säkerhets skull var därför hans insatser till ända. Han drog.

Arbetsgruppens förslag resulterade så småningom i ett löfte om att inga småskolor skulle läggas ner (före valet?). Detta beslut kan liknas vid när ett barn kissar i byxorna så värmer det skönt en stund, men sen blir det kallt som h...e.

Om man tittar på framtiden beräknas elevunderlaget minska med cirka 600 elever fram till 2006.

Av denna anledning bör man ju ta sig en ytterligare funderare när det gäller skolverksamheten. Det ter sig då till exempel mer och mer vansinnigt att lägga ner cirka 4,5 miljoner på att renovera lokaler som avser ersätta Skärvsta skola. Speciellt vansinnigt, när man dessutom betänker att de avsedda lokalerna är belägna halvägs in till stan, på ett avstånd av 1,5-2 km från Vallaskolan och även Nipanskolan när nya bron blir färdig.

All respekt måste naturligtvis visas Skärvstaskolans skolråd och deras synpunkter om fördelar med små skolor, och så vidare. Det tycker vi nämligen alla.

Men just nu i kommunens situation måste dessa miljoner användas på ett betydligt intelligentare sätt. Skolskjutsar enligt traditionella normer är ohyggligt mycket billigare.

Beslutet om att renovera dessa lokaler för 4,5 miljoner kan omöjligen slinka igenom vid kommunfullmäktiges sammanträde. Det skall bli mycket intressant att följa.

Avslutningsvis kan vi hoppas att kommunfullmäktige kommer att visa erforderlig respekt och kompetens i samband med detta beslut. Detta är ju bara ett exempel.

Tänk på den stundande hösten!

Det finns även något som kallas personval.

"Påtryckarna"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons