Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statistiken är ingen myt

/

Det bästa och det minst kostnadskrävande för landstinget för att behålla Sollefteå som akutsjuksjukhus är att låta cancerkirurgin vara kvar.

Annons

Svar på insändaren "Ingen är betjänt av myter" av sjukvårdslandstingsrådet Jacomina Beertema på Allehanda.se den 18/1.

Att smutskasta någon är i stort sett detsamma som att "snacka skit" om någon, vilket JT Lindh inte gjort. Det kan inte vara fel att nämna personer som arbetat för att driva igenom nivåstruktureringen i Västernorrlands län vid namn. I sitt insändarsvar beskriver Beertema SKL:s och Socialstyrelsens "Öppna jämförelser" samt omoperation och den statistik som presenterades.

Beertema glömmer dock att nämna det som SKL skriver i inledningen innan statistiken presenteras, att "omoperation kan inte entydigt ses som resultat av dålig kvalitet av kirurgin. Det kan också avspegla en hög vakenhet för komplikation och är beroende av vilka patienter man opererar". Exempelvis patienter med hög ålder, som i Sollefteå, och de med komplicerande andra sjukdomar. "Vid akuta ingrepp och hög ålder ökar komplikationsriskerna" enligt SKL. Sollefteå liksom Sundsvall har 23 respektive 24 procent som tvingas opereras akut på grund av tarmhinder av tumören. När det gäller överlevnad så presenterar bara "Öppna jämförelser" korttidsöverlevnaden efter tre månader, vilket är synd.

Statistiken som JT Lindh skrev om i insändaren "Politik för politikernas bästa" på Allehanda.se den 10/1 var från Nationella statistik från tjocktarmscancer registret 2012, vilket man ska beakta och är ingen myt. Detta är ett mycket utförligt register där man registrerar fler parametrar än "Öppna jämförelser".

Du insinuerar att denna statistik skulle vara manipulerad. Den kommer också från sjukhusen själva, är mer utförlig angående hur man opererat, vilken tumörtyp, spridning och så vidare och är mer ingående än "Öppna jämförelser". På tumörer som inte var spridda var det tre års överlevnad från 2008 till och med 2012, vilket är lika med 97,7 procent, Sollefteå hamnar på andra och Ersta sjukhus på första plats. Sundsvall och Örnsköldsvik låg lägre. Där framgår också att man har fyra gånger högre överlevnad om man opererar sig i Sollefteå – i stället för Ö-vik. Huruvida patienter lever eller inte efter tre år går ju inte att manipulera eftersom det registrerar skattemyndigheten och du menar väl inte att de manipulerar vilka som har dött? Att kalla detta register myt är väldigt magstarkt av en politiker. Beertema, ta reda på fakta innan du dömer vad andra skriver.

Angående nivåstruktureringsrapporten: Invändningar från Sollefteå finns noggrant med, det är rätt, men inte de viktiga argument som påpekats, stora delar är borta för Sollefteå sjukhus bästa. Vi får inte glömma, att i "Politik för politikernas bästa" skrevs starka argument för varför Sollefteå ska få behålla canceroperationer och upprätthålla akutsjukhusstämpeln. MBL-förhandlingar saknas och fortfarande saknas en Risk- och konsekvensanalys.

Beertema kan inte tala om vad det blir istället på Sollefteå sjukhus, vilket visar att man inte tänkt till före beslutet fattades. Det bästa och det minst kostnadskrävande för landstinget för att behålla Sollefteå som akutsjuksjukhus är att låta cancerkirurgin vara kvar.

JT Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons