Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärkt stöd till ekonomiskt utsatta familjer

KD har drivit på för att stärka stödet till ekonomiskt utsatta familjer i höstens budget.

Annons

Förslaget att höja det särskilda bostadsbidraget syftar till att gynna barnhushåll med låga inkomster och därmed öka deras marginaler.

70 procent av de barnhushåll som söker och tar emot bostadsbidrag har en ensamstående förälder med en genomsnittlig årsinkomst på 133 000 kronor. Av de ensamstående är 92 procent kvinnor. År 2012 satsade regeringen 1,2 miljarder på att höja bostadsbidraget och utbetalningarna ökade därmed med en tredjedel. Regeringen föreslår en ytterligare höjning av bostadsbidraget i form av det särskilda bidraget för hemmavarande barn. Bidraget för hemmavarande barn höjs med 200 kronor till 1 500 kronor per månad för ett barn, med 250 kronor till 2 000 kronor per månad för två barn och med 300 kronor till 2 650 kronor per månad för tre eller fler barn.

Maria Larssons förslag om fritidspeng till barn i familjer som har svårt att betala för fritidsaktiviteter är ytterligare en förstärkning för dessa ungdomar. Barn i ekonomiskt utsatta familjer deltar inte i organiserade fritidsaktiviteter i samma utsträckning som andra barn, visar SCB-rapporten "Barns fritid" (2009). Regelbunden fritidsaktivitet har visat sig vara en god skyddsfaktor mot utanförskap och kan ge en känsla av delaktighet. Barns delaktighet är en rättighet för barn enligt FN:s barnkonvention.

Regeringen vill öka möjligheterna för barn i årskurs 4-9 att delta i organiserade och regelbundna fritidsaktiviteter. Ett årligt stöd med 3 000 kronor till barn i ekonomiskt utsatta familjer föreslås.

Förändringen ska göras i Socialtjänstlagen (SoL) och 41 miljoner kronor anslås 2014 och 81 miljoner kronor 2015.

Kristdemokraterna i Härnösand har drivit barnperspektivet och fått igenom att barnbokslut skall göras årligen i kommunen. KD kommer att begära att socialförvaltningen skyndsamt inventerar antalet barnfamiljer som behöver fritidspeng så att föreningslivet kan ge en aktiv fritid för alla barn i vår kommun.

Göran Sjödén

Ordförande, KD Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons