Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängningen av förskolorna

Annons
Stängningen av förskolorna

Angående stängning av förskolorna i Härnösands kommun veckorna 27-30.

Förslaget läggs fram till facket 24 april, sedan tages beslut vid sittande bord om detta 25 april.

Fråga 1: När har föräldrar haft möjlighet att opponera sig? Allt har gått så "planenligt" snabbt, när dessutom de anställda på olika företag och inom kommunen redan lämnat in sin semesteransökan, och på många håll redan vikarier är ordnade. Varför har detta kommit så sent?

Anledningen sades vara att "Personal skall ges möjlighet att förlägga fyra veckors semester under juli månad i syfte att minska kostnad för vikarier". Samt att inte barngrupperna skall bli större, från nuvarande 5,5 barn /personal till 6,0. På detta sparas ca 300000-400000kr/år, detta är endast 1 årstidsanställd med sociala avgifter/år.

Fråga 2: Är det någon som lyssnat på vad personalen anser? Majoriteten av vad som hörts av personalen verkar inte vara positiv till denna lösning. Och hur blir det med barntätheten egentligen?

Fråga 3: Varför kan ej personalen inom barn & skola ha sina semesterperioder uppdelade på två perioder (1/2 på varje) som stor del av de övriga anställda inom kommunen har, till exempel vården? Det tillhör ju också kommunen. Vi tror ej att man med detta behöver sätta in vikarier eftersom (så gott som alla) barnen är lediga någonting under semesterperioden.

Fråga 4: Vilka förskolor skall hållas öppna? Det får man i dag inte veta när man ringer de ansvariga för barnomsorgen. Ges möjlighet till inskolning och i så fall när? Annars är det ju så viktigt med inskolning avd-avd. Det kan väl åtminstone gå att hålla någon av de sju avdelningarna i Älandsbro öppet med några personal från varje förskola/avd, då det är kända ansikten för barnen.

Fråga 5: Vilka tar hand om barnen med speciella behov, fysiska och psykiska? Finns det pengar undanlagda åt barn som i dag behöver hjälp, till exempel stressade barn? Personalen slår ju allt oftare larm om detta. Det är faktiskt vår framtid vi "bollar" med, de som skall ta hand om er/oss när ni/vi blir gamla och se till att samhället fungerar då.

För de föräldrar som nu inte kan ordna "barnpassning" under juli månad, skall det lämnas in en skriftlig begäran om att få sommarförskola. Men det görs en grundlig behovsprövning på detta, alltså..

Fråga 6: Vem skall nu sitta och se över alla ansökningar, och bedöma om de har särskilda skäl till få vara på sommarförskolan? Ny anställning?

Fråga 7: Är det meningen att vi skattebetalare/familjer inte skall kunna åka på semester tillsammans, när vi arbetar och sliter under resten utav året?

Fråga 8: När började Härnösand som kommun sin rätt att bedriva överförmyndarnämnd åt småbarnsföräldrarna inom kommunen? Därigenom tala om när och hur man skall ta sin semester?

Samtidigt som det allt som oftast sker besparingar (framför allt på barn och gamla) så sitter politikerna och höjer sina löner, är inte detta dubbelmoral?

Avslutningsvis: Är det inte Härnösands kommun som marknadsför sig att vara en "Barnvänlig kommun"? Som vädjar om att fler barnfamiljer flyttar in och att vi i kommunen föder fler barn?

Föräldrar i samverkan vid förskolorna Kvarnen & Herrgår´n i Älandsbro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons