Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ krav på behöriga lärare

Annons

Ä r det egentligen så konstigt att lärare på högskolor och universitet förfäras över de allt sämre teoretiska kunskaperna bland studenterna, när tendensen är att allt fler väljer gymnasiets yrkesinriktade program?

Är det egentligen så konstigt att allt färre väljer teoretiska program på gymnasiet, när kunskaperna i de grundläggande teoretiska ämnena i grundskolan inte är tillräckliga?
Och är det konstigt att kunskaperna försämrats, när det för många skolledare inte är så noga vilken kompetens lärare har?
Det kanske inte heller är så konstigt att sjukfrånvaron ökar om personalen inte känner uppskattning för sin kompetens.
Det är väl heller inte så konstigt att det är svårt att rekrytera studenter till längre lärarutbildningar, när det ibland går bra med vilken lärare som helst.
Kanske är det inte så konstigt att det är svårt att upprätthålla läraryrkets status (helst skulle den höjas), när utbildning och erfarenhet inte värderas av beslutsfattarna?
Det är väl inte konstigt att våra barn inte alltid får den rätta grunden för fortsatt utbildning, när det inte ens de första så viktiga åren är viktigt vilken kompetens den pedagogiska personalen har?
Nej, det som är konstigt är att så få reagerar, bland personalen i skolan, bland politiker och bland föräldrar. Orsaken kan vara den brist på information som föreligger.

Ansvariga på barn- och utbildningsnämnden har sin definition på behörig lärare: den som genomgått en pedagogisk utbildning. Om man sedan arbetar i förskolan med en gymnasieutbildning i ryggen, eller på gymnasiet med grundskollärarutbildning i bagaget spelar mindre roll. Alla räknas som behöriga.
Det är också konstigt och inkonsekvent att barn- och utbildningsnämnden satsar på att kompetensutveckla lärare för tjänstgöring med äldre barn, när man i verksamheten är mindre noga med behörigheten. Men det ger kommunen bra rykte om andra ser att man satsar på (några) lärare och därmed skolan.

Lärarnas Riksförbund arbetar för kompetensens betydelse och för behöriga lärare i skolan. Det arbetet är inte lätt, men skulle underlättas om vi inte var så ensamma i arbetet. Som förälder: ta inte alltid för givet att ditt barn får bästa möjliga pedagogisk handledning, ta reda på faktiska förhållanden och hjälp oss genom att ställa krav på behörig och kompetent personal.


ROBERT ELFVING
FÖRÄLDER OCH ORDFÖRANDE FÖR
LÄRARNAS RIKSFÖRBUND I
ÖRNSKÖLDSVIK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons