Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sovjetubåtar eller inte?

Annons

E Den enmansutredning som nyligen gjorts av Rolf Ekéus och en ny bok av fredsforskaren Ola Tunander angående ubåtsincidenterna i Hårsfjärden hösten 1982 har gett förnyad aktualitet åt dessa händelser.
Trots att merparten av svensk och utländsk expertis anser att det var Sovjet som utförde kränkningarna finns det mycket som talar emot detta. Vid tidpunkten för händelserna hade Sovjet inte någon konventionell ubåt (moderubåt) som skulle ha klarat av Hårsfjärden. Landet hade nämligen bara två typer av större ubåtar; Wiskeytypen och Quebectypen som båda var gamla, bristfälliga och för stora för att kunna navigera i Stockholms trånga skärgård. Det var en ubåt av typen Wiskey som grundstötte i Blekinge skärgård något år tidigare.
Dessa gamla ubåtar (byggda i mitten av 50-talet) skulle aldrig ha klarat av det intensiva bombardemang av sjunkbomber med mera som inkräktarna utsattes för av den svenska marinen. Det är inte heller troligt att NATO-länderna hade så mycket bättre ubåtar. Att det fanns länder som hade tillgång till så avancerade miniubåtar som uppträdde utan minsta svårigheter i alla trånga passager i Hårsfjärden kom också som en överraskning för det svenska sjöförsvaret. Mycket förbryllande var hur ubåtarnas kunde ta sig ut ur alla avspärrningar ubåtsnät, magnetslingor med mera.

Varifrån kom då dessa inkräktare och vad var syftet med deras intrång? Den frågan överlåter jag åt den marina expertisen att besvara. De flesta experter inser säkert att det måste ha rört sig om helt nya typer av undervattensfarkoster med prestanda som vida överskrider konventionella ubåtar.
Det finns dock ett faktum som talar för Sovjet som inkräktare. Varför minskade ubåtsincidenterna markant i samband med att Sovjet upphörde att existera som kommuniststat? Kränkningarna hade ju då pågått i ungefär trettio års tid inte bara i den svenska skärgården och de norska fjordarna utan i farvatten över hela världen.


LENNART H.J. WIKLUND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons