Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söndersparad (s)juk(v)ård

Annons

E För några veckor sedan fick landstingsrådet Jan Sjödin (s) ett brev från sina borgerliga kollegor i Stockholm med ett erbjudande till Västernorrlands befolkning om starroperationer i Stockholm med kort väntetid.
I samband med ett tidningsreportage uppgav Sjödin till journalisten att han inte hade läst brevet, men att han i alla fall inte kunde ta det på allvar. Skälet till det var att han visste att det var ett helt års väntetid på starroperationer på St. Eriks ögonsjukhus i Stockholm.
Vem som helst med tillgång till Internet kan ta reda på väntetiderna till de vanligaste behandlingarna på samtliga sjukhus runtom i landet.

För dem som inte har tillgång till dator, kan jag berätta att väntetiderna (i veckor) för gråstarroperation i Stockholm är: Globen Ögonklinik 5 veckor, Europakliniken 6, Strandvägskliniken 9, Novius Ögonklinik 10, Sophiahemmet 11 och St. Eriks ögonsjukhus 26.
I vårt eget landsting gäller följande väntetider: Sollefteå 16 veckor, Härnösand 24, Sundsvall 26 och Örnsköldsvik 80.
Antingen far Jan Sjödin medvetet med osanning. Eller också handlar det om den olyckliga kombinationen tvärsäkerhet och okunnighet. Sjödins osanningar kan dock inte dölja den riktiga orsaken till varför västernorrlänningar inte får bli opererade i Stockholm. Orsaken är den Berlinmur som de norra landstingen byggt upp längs Västernorrlands och Jämtlands södra gräns.

Söder om gränsen får folk bli opererade var som helst i landet där köerna är kortare än på deras eget hemsjukhus. Deras landsting betalar för operationen. Norr om muren betalar inte landstingen, där får folk betala själva. Där styr plånboken. Den som inte kan köpa sig ur den norrländska kön, får tålmodigt och tyst stå kvar i kön. Och därmed kan den egna landstingsledningen (s + v) ostört fortsätta att försumma, underbetala och spara sönder den egna sjukvården.JACOMINA BEERTEMA
LANDSTINGSKANDIDAT FÖR
MODERATERNA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons