Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrat: Jag skäms över hur Örnsköldsviks kommun har hanterat frågan om Mogårn

/

Annons

Jag skäms över kommunens agerande vad det gäller Mogårn. Vid ett offentligt möte redogjorde kommunens fastighetschef för att Mogårn var i så dåligt skick att det kommer att kosta 70 miljoner att renovera den och få den standard som erfordras i dag för ett modernt sjukhem.

Mogårn är ett sjukhem med den standard som erfordrades när det byggdes för cirka 30 år sedan. Byggnaden är även nu en högklassig byggnad med bra stomme och i bra skick, men naturligtvis sliten efter dåligt underhåll. Den fungerar mycket bra, med en suverän och inarbetad personal. Och efter ombyggnad till den standard som erfordras i dag kommer den att fungera i 30–40 år till. Vilket innebär att landsbygdens befolkning får bo kvar och personalen arbeta vidare på den plats de älskar.

■■ För fler insändare, klicka här.

Molidenkommittén som även jag sitter med i bildades i samband med att kommunen redovisade sina planer. Kostnaderna på 70 miljoner bad kommittén att kommunen skulle detaljredovisa, vilket uppdrogs till en konsult som redovisade en kostnad på 73 miljoner och detaljer som rymdes på ett A4-ark. Att kommunen agerar så nonchalant och lögnaktigt är skrämmande.

Molidenkommitténs kostnadsberäkning, som är väldigt detaljrik, slutar med en kostnad på cirka 30 miljoner.

Jag ingår i Molidenkommittén men denna insändare är personlig.

Kommunen kommer i framtiden att få ett utökat behov av sjukhemsplatser. Att då lägga ned Mogårn är verkligen dålig ekonomi och en skam för kommunen och missgynnande av landsbygden.

Jag skriver detta med stor övertygelse efter att ha upplevt precis detta skeende i Kramfors kommun.

Under åren 1985 till 2005 lades ålderdomshemmen ”Vågebo” i Nordingrå, ”Sunnebo” i Noraström och ”Sjöliden” i Vibyggerå ned och är i dag flyktingboenden. Jag missunnar inte dem att få ett bra boende, men det ska inte ske på de äldreboendes bekostnad.

De vårdbehövande inom dessa orter har flyttats in till Kramfors centrum. 90 procent av dessa har velat bo kvar och få vård och slutat sina liv bland sina kära. Trivseln, besöken och tryggheten blir inte desamma. Arbetstillfällena blir färre och därmed avfolkas landsbygden.

Från kommunsammanslagningen 1973 och fram till 1995 var jag byggnadschef inom dessa orter samt Bjärtrå och Ullånger. Då förstod jag vilken stor sorg för åldringarna det är att inte få bo livet ut i hemmiljön.

I Norge satsar man på landsbygden, vilket inte Sverige gör. På den norska landsbygden finns inga fallfärdiga hus, men i Sverige blir de bara fler och fler.

Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv. Fullföljer kommunen sina planer, och detta gäller även Sidensjögården, Björna med flera orter, så blir det ingen mer röst på Socialdemokraterna.

Har jobbat i fyra kommuner: Bjurholm, Själevad, Nordingrå och Kramfors.

Hans Norberg, Örnsköldsvik

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons