Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart köar vi för akutsjukvård

Annons

Köerna till operationer av olika slag är jättelånga. Starroperationer, höftleder med flera får vänta åtskilliga veckor och månader. Många kan inte få den behandling som de behöver. Eller är för gamla för att få den operation de själva vill ha.

Många vårdtagare vet inte vilken läkare de får när de skall tillbaka för återbesök. Är det en ny stafettläkare? Från ett annat land? Kommer de att förstå vad han säger vice versa?
Landstingens ekonomi är mycket vacklande och diffus. Det dras in på sjukavdelningar här och BB:n där. Många gånger är indragningarna så inkonsekventa att det kan bli fördyringar. Eftersom jag absolut inte är expert på landstingens ekonomi tar jag inte med flera exempel.

Min önskan är att Västernorrlands läns landsting enbart skulle hålla på med sjukvård inklusive tandvård. All kulturell och annan verksamhet borde övertas av andra organisationer. Varför inte länsstyrelsen? Den budget som landstingen har idag borde däremot få behållas eller ökas.
Många som är äldre inklusive jag själv - bävar inför framtiden. Blir det kvar några platser på hemsjukhuset just för mig om och när jag blir svårt sjuk? Skall man få fara många mil till ett sjukhus långt hemifrån för att bli blindtarmsopererad?

Till slut kanske det blir så galet att akutfallen, precis som de som väntar i operations- och behandlingsköer, får gå hem i väntan på en ledig tid. 30 dagar för öroninflammation, 14 dagar för ett brutet ben och en vecka för tarmvred?
I det sista fallet finns säkerligen inte patienten längre i livet när det är dags för operationen. Det kanske sätts upp en väntelista för operations- och behandlingstider till akutfall. Vansinniga tanke!
Något mycket radikalt måste göras inom vården! Inför annars ättestupan igen!


MAJ-BRITT NORDSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons