Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare tåg, bättre skola och 800 nya jobb i länet

Miljöpartiet: "I vår budget vill vi investera i Ådalsbanan och korta järnvägen Sundsvall-Härnösand för kraftigt minskade restider".

Annons

Sverige behöver en offensiv politik med investeringar för att stärka skolan och möta klimatutmaningen. Det är en politik som skapar nya jobb. I Västernorrland handlar det om cirka 800 jobb på kort sikt.

I regeringens budget används över 60 procent av reformutrymmet till skattesänkningar. Det är inte en klok politik för att stärka Sveriges ekonomi och möta det stora behovet av investeringar på alla de områden som länge blivit eftersatta. I stället satsar Miljöpartiet på investeringar för framtiden.

I vår budget anslår vi drygt 24 miljarder kronor mer än regeringen till klimatsmart infrastruktur de närmaste fyra åren. Fram till 2025 vill vi bygga ut Ostkustbanan till dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall. Vi vill också investera i Ådalsbanan och korta järnvägen Sundsvall-Härnösand för kraftigt minskade restider.

Budgeten innehåller också satsningar för att garantera att varje elev får lära sig läsa, skriva och räkna innan slutet av årskurs tre. Miljöpartiet dubblerar regeringens lärarsatsning och låter den även omfatta lärare i förskola och fritidshem. I den högre utbildningen skapas fler utbildningsplatser med kvalitetshöjande åtgärder i fokus.

De senaste tjugo åren har fyra av fem nya jobb skapats i småföretagen. Företagarna själva pekar ut arbetsgivaravgiften och sjuklöneansvaret som de två största hindren för att kunna växa. I Miljöpartiets budgetförslag satsar vi 13,5 miljarder kronor på att sänka arbetsgivaravgiften med fokus på småföretagen. Det blir en skattelättnad på upp till 76 000 kronor per år. Egenföretagare får motsvarande sänkning av egenavgiften.

Vi föreslår att man slopar ansvaret för båda sjuklöneveckorna för alla företag med tio anställda eller färre. Vi sänker också sjuklönekostnaden för alla företag med 11-49 anställda. Tillsammans är dessa satsningar på småföretagen värda 2,5 miljarder kronor per år.

FN:s klimatpanel har visat att det är hög tid för en nystart i klimatarbetet. Miljöpartiet vill ställa om Sverige till 100 procent förnybar energi, instifta en klimatlag som garanterar utsläppsminskningar och investera i skydd mot översvämningar och andra extrema väderhändelser som följer i klimatförändringens spår. Vi anslår 130 miljoner kronor för det.

Allt fler väljer i dag att ta cykeln till arbetet, vilket gynnar både plånboken, hälsan och miljön. Vi satsar 90 miljoner kronor på nya cykelbanor i Västernorrland kommande fyra år.

Vår gröna politik skapar 30 000 nya jobb i Sverige under den kommande mandatperioden, varav 800 i Västernorrland. På längre sikt handlar det om cirka 100 000 jobb i landet.

I regeringens budget går endast en procent av reformutrymmet till klimatsatsningar och 2,5 procent till skolan. Det är inte en ansvarsfull politik. Miljöpartiet satsar kraftfullt på nya jobb, skolan och klimatet. Det gynnar Västernorrland och hela landet.

Per Bolund

ekonomisk-politisk talesperson MP

Göran Hådén

partistyrelseledamot MP

Eva Andersson

språkrör MP Västernorrland

Mattias Näsman

språkrör MP Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons