Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smygbeskattning via vattnet

Annons
Smygbeskattning via vattnet

Än en gång har det visat sig att sanningen alltid kommer fram till slut.

Den 12 oktober 2000 skrev jag i Tidningen "Hemab smygbeskattar härnösandsborna" där jag visade att kapitalkostnaderna för vatten- och avloppshanteringen (VA) kommer att öka med 3,5 miljoner kronor per år efter det att Hemab övertagit anläggningarna från kommunen.

Som betalning upprättades en revers (skuldsedel) på 156 miljoner kronor. På denna revers skall sedan Hemab betala 6,9 procents ränta, det vill säga 10,8 miljoner kronor, till kommunen. Detta belopp skall ses som en ersättning till kommunen för att bolaget använder ledningsnät och övriga anläggningar. Före övertagandet sköttes VA-verksamheten av stadsbyggnadskontoret. Då var motsvarande ränta 4,7 procent, vilket innebar 7,3 miljoner kronor.

Skillnaden på 3,5 miljoner kronor får vi härnösandsbor betala extra till Hemab när vi använder vattnet.

Det är alltså fråga om en ren smygbeskattning. Det sker dessutom helt medvetet och utstuderat av den styrande vänstermajoriteten.

När jag har försökt att diskutera förhållandet så har det tigits ihjäl. Nu är det dags för Ingvar Wiklund, Göran Norlander och Lars-Gunnar Hultin att förklara för härnösandsborna varför kapitalkostnaderna steg med 3,5 miljoner kronor när VA-verksamheten överfördes till Hemab.

Hur kan det komma sig att räntan helt plötsligt steg från 4,7 procent till 6,9 procent? Ni lovade ju i stället att kostnaderna skulle sjunka och vattenkvalitén skulle bli bättre. Med facit i hand har vi sett vad det löftet var värt.

Det är en självklarhet att vi moderater i Härnösand under rådande förhållanden inte kan acceptera en höjning av vattentaxan.

Lennart Bolander

Riksdagsman (m) och härnösandsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons