Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå tillbaka rasismen!

Annons

Det enda sättet att vinna kampen mot nazisterna är att organisera sig i den antirasistiska rörelsen. Ung Vänsters roll i denna rörelse är att ge oss unga styrka genom organisation, gå i spetsen och föra kampen på alla plan.
Rasistiska grupper sprider idag lögner om vad flyktingmottagningen kostar, om att invandrare och flyktingar tar våra jobb och lever på socialbidrag, att de begår brott för att de är invandrare etcetera. Rasismen är inte bara människofientlig och lögnaktig. Den splittrar också dem som har det sämst till att slåss mot varandra. Nedskärningar och ökad arbetslöshet har drabbat invandrad såväl som svensk arbetarklass, och det är inte vi som tjänar på att slåss sinsemellan i stället för att göra något åt problemen. Kapitalismen är den egentliga fienden.

Främlingsfientlighet, rasism, nazism och fascism måste bekämpas på alla plan. Politiska organisationer, folkrörelser och skolan har en viktig uppgift i att sprida kunskap och motarbeta fördomar. Kulturutbyte inom olika organisationer, i skolan och i vardagen är viktiga medel för att öka förståelsen mellan olika folkgrupper. Trots att den organiserade nazismen är den mest synliga och skrämmande formen av främlingsfientlighet, finns det en mer subtil och på det sättet också farligare form; vardagsrasismen. Den är en folksjukdom som förgiftar samhället, och vi har alla ett ansvar att bekämpa den, och visa att vi inte accepterar rasistiska åsikter.

Ung Vänster arbetar för att alla människor ska välja att inte organisera sig i rasistiska, fascistiska eller nazistiska grupper för att man inte vill, inte på grund av rädsla eller förbud. Det bästa sättet att slå tillbaka mot nazisterna är att organisera sig i den antirasistiska kampen.
Den kampen har alltid varit ett av vårt förbunds viktigaste verksamhetsområden, och det är en kamp som måste föras på bred front. Det är viktigt att samla alla de människor som försvarar allas lika värde i den antirasistiska rörelsen. Med ett brett folkligt stöd kan vi visa att vi är många och starka. Och att vi inte tolererar några nazister på våra gator.
Ung Vänster arrangerar, tillsammans med andra runt om i landet, motdemonstrationer och blockader av rasistiska demonstrationståg och möten. Idag handlar den kampen både om att slå tillbaka de rasistiska grupper som dyker upp, och om att kämpa mot den allt omänskligare flyktingpolitik som förs i Europa, bland annat i och med Schengenavtalet.

Vi kommer aldrig någonsin att vika en tum i kampen mot nazismen. Vi kommer inte att låta oss tystas av hot. Vi kommer aldrig någonsin att sluta kämpa. Vi kräver att skolan aktivt arbetar mot rasism och främlingsfientlighet i alla dess former och uttryck och att lagar används konsekvent mot rasistiska brott.MATTIAS NÄRVÄ, UNG VÄNSTER ÖRNSKÖLDSVIK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons