Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå inte sönder en fungerande verksamhet– reflexioner kring förslaget att flytta rehabiliteringsmedicin från Härnösand

/

Annons

Rehabmedicin i Härnösand har en fungerande länsverksamhet för patienter i arbetsför ålder med förvärvade hjärnskador och ryggmärgsskador.

Vi har fungerande flöden från länets tre akutsjukhus, bra relationer med neurocentrum i regionen och med den rehabmedicinska professionen i Sverige.

En grundbult inom neurorehabilitering är att kunna erbjuda stabil kompetens och en avskalad miljö som är så olik sjukhusmiljön som möjligt.

I Härnösand har vi rymliga lokaler i markplan, fin utemiljö, är ett litet erfaret team med länets enda specialistläkare i rehabiliteringsmedicin, erfarna sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kurator, logoped, sjuksköterskor, neuropsykolog.

Förslaget om avveckling gör att detta förspills.

Tanken är att slå samman verksamheten med geriatrisk rehabilitering på plan 6 vid Sundsvalls sjukhus.

Där är trångt, bara tresalar och en klassisk sjukhusmiljö som inte är lämpad för neurorehabilitering på det sätt man önskar. Där har varit stora problem med sköterskebemanning, liksom tidvis med patientflöden enligt den tidigare SWOT-analysen.

Enligt förslaget skulle i princip ingen personal från rehabmedicin följa till denna avdelning vid flytt, utan förväntas söka vakanta tjänster vid Sundsvalls sjukhus.

■■ För fler insändare, klicka här.

Verksamheten vid rehabmedicin i Härnösand är kvalitetsvärderad och i paritet med övriga centra i Sverige.

Vi har god kvalitet, patientnöjdhet, korta väntetider, normala vårdtider, inga problem med patientsäkerhet, vi har transparent verksamhet via nationella kvalitetsregister och har haft stabil bemanning med sjuksköterskor.

Ingen av våra sköterskor kommer att söka vakanta tjänster vid Sundsvalls sjukhus som förslagets föreslog. Därmed faller en god del av tänkt besparing. Man hade kunnat spara på andra sätt, till exempel genom att krympa verksamheten i Sundsvall, men icke.

Att som enda åtgärd föreslå avveckling av rehabmedicin i Härnösand för att rädda en geriatrisk rehabavdelning i Sundsvall vittnar inte om länsperspektiv, omsorg om patienter eller god ekonomi.

Det är ett förslösande av kapital och ett tecken på en ignorant allians mellan länsklinikchef och den politiska toppnivån i landstinget.

Vår förhoppning är att detta förslag tillsammans med förslaget att avrusta Sollefteå som akutsjukhus ska skapa en opinion inom landstingsfullmäktige som är starkare än partipiska och partilojalitet.

Johan Mattsson

Magdalena Grajnert

Johan Thelander

Rehabmedicin (kvar) i Härnösand

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons