Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande människosyn hos politiker

I Kramfors har nu en av medlemmarna i kommunfullmäktige uppvisat en människosyn som jag trodde och hoppades att vi hade lämnat bakom oss för generationer sedan.

Annons

Enligt 2 kap 2 § kommunallagen råder en likabehandlingsprincip, innebärande att kommunen skall behandla alla medlemmar lika. Denna finns till för att alla skall ha samma värde och fritt kunna föra fram sina åsikter och känna att politikerna lyssnar på dem. I Kramfors har nu en av medlemmarna i kommunfullmäktige uppvisat en människosyn som jag trodde och hoppades att vi hade lämnat bakom oss för generationer sedan.

I Facebookgruppen "Värna Finnmarken" har medlemmar i kommunen uttryckt oro och förtvivlan över de planer på vindkraftetablering som pågår. Bland annat ord som "kolonialism" har använts för att beskriva den hjälplöshet de känner.

Som svar på detta har Rolf Andersson, miljöpartistisk ledamot av kommunfullmäktige, svarat att "Hur många av de fritidsboende i Finnmarken betalar kommunalskatt i Kramfors? Ord som kolonialism skaver lite när de kommer från sommargäster."

Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att Andersson anser att endast de som betalar skatt i kommunen skall ha rätt att uttrycka sina åsikter och bli tagna på allvar. Att kommunfullmäktiges ordförande Rainor Melander (S) dessutom "gillat" inlägget gör att förtroendet för Kramfors politikers respekt för människors lika värde urholkas ytterligare.

Min fråga till Andersson och Melander är hur de ser på alla ungdomar, långtidssjukskrivna, arbetslösa, funktionshindrade, människor som tvingas leva på socialbidrag med flera. Skall inte deras åsikter vara värda lika mycket som en höginkomsttagares?

Efter att under cirka fem timmars tid ha fått kraftig kritik på Facebook och själv ha skrivit fyra andra inlägg ändrar sedan Andersson sitt uttalande till "Jag borde naturligtvis inte skrivit ’betala skatt’ utan ’vara mantalsskriven’". Även detta är en nonchalans och ett rent hån mot dem som inte är skrivna i kommunen men som kommer att drabbas oerhört hårt om en vindkraftetablering kommer till stånd.

Eftersom såväl Andersson som Melander är vana och flitiga debattörer på olika forum på internet utgår jag från att de står för det som de uttrycker. Att Rolf Andersson först efter massiv kritik på sitt uttalande gör en "halvvändning" framstår varken som seriöst eller allvarligt menat.

Det är uppenbart att båda fullkomligt struntar i lagens bestämmelser om likabehandling och istället för att lyssna på de som kan komma att drabbas av ett beslut, sätter upp sina egna kriterier för vilka personer som är viktiga och vilka man kan strunta i.

Jag utgår från att de har uttalat sig i egenskap av privatpersoner och inte för sina respektive partier. Med anledning av det kommande valet är det ändå intressant att veta vilka människors åsikter som i deras ögon har ett värde och vilka man ta hänsyn till; de som drabbas av beslut, de som betalar skatt eller de som är skrivna i kommunen?

Jag hoppas att övriga ledamöter i kommunfullmäktige inte delar denna beklämmande uppfattning utan hyllar principen om alla kommunmedlemmars lika värde.

Per Näslund

Medlem i Kramfors kommun men inte mantalsskriven där

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons