Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande – dåligt insatt

Annons

Svar till Johnny Ludvigsson, ordförande i Barndiabetesfonden, på Allehanda.se den 24/7:

Det är bekymmersamt att läsa ditt svar på Erik Lindqvists insändare angående lågkolhydratkost och diabetes.

Först påstår du att kroppens celler behöver kontinuerlig energi i form av socker. Det stämmer att kroppen kontinuerligt behöver energi, men den behöver inte komma från socker, utan också från exempelvis fettsyror.

Vidare hade det varit intressant att ta del av den forskning du stödjer ditt påstående att lågkolhydratkost skulle leda till kärlskador och njurpåverkan på.

Du har visserligen rätt i att personer med typ 1 diabetes inte helt kan utesluta medicinering med insulin även om de äter lågkolhydratskost. Att däremot avråda från lågkolhydratkost till förmån för ytterligare

medicinering ter sig för mig mycket märkligt, oavsett om en person lider av typ 1 eller typ 2 diabetes.

Varför inte råda diabetespatienter att äta på ett sätt som minimerar medicinering i fallet typ 1 diabetes, eller i många fall helt eliminerar medicinering vid typ 2 diabetes? Om diabetespatienter fick hjälp med lågkolhydratkost och anpassning av medicinering så skulle samhället göra stora vinster i form av lägre sjukvårdskostnader och framförallt högre livskvalitet hos dessa individer.

Det är skrämmande att du som har en så viktig roll som ordförande i Barndiabetesfonden är så dåligt insatt. Istället för att klanka ned på ”fundamentalister” som rekommenderar lågkolhydratkost kanske du skulle uppdatera dig på området. Det skulle både diabetespatienter, och samhället i stort tjäna på. Se till exempel en översiktsartikel i Nutrition: ”Dietary Carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management. Critical review and evidence base”, där flertalet forskare för fram att lågkolhydratkost borde vara förstahandsvalet vid både typ 1 och 2 diabetes.

Marcus Björling

Läs också: Positivt för alla att minska blodsockersvängningarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons