Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan gör barn till mobbare

Annons
Skolan gör barn till mobbare

Det finns inga barn som föds som mobbare. De blir!

I dagarna har genomförts en antimobbningsvecka runt om i vårt län. Andan i de artiklar, intervjuer jag sett har gått ut på att de är barnen som är problembärarna. De är de som ska "omvändas". Jag har aldrig sett någon vuxen i skolans värld som funderat över vilka konsekvenser skolans hårda, regelstyrda och strukturerade utformning får för ursprungligen kreativa, spontana och oskuldsfulla barn.

Vi människor - precis som allt annat i tillvaron - består, om man får tro modern naturvetenskaplig forskning, av inget annat än kvantpartiklar. Och varje kvantpartikel beter sig helt unikt och oförutsägbart. Utifrån den grundläggande sanningen börjar en existens framträda som inte alls är trygg, förutsägbar och lagbunden. Den är precis tvärtom!

Världen är inte trygg och förutsägbar. Levande barn och människor är det inte heller. Varje människa föds unik och har sin unika existentiella ensamma väg att vandra genom tillvaron. En väg och vandring som är helt oförutsägbar men ändå lika sann och kärleksfull som någon annans.

Skolan och skolmänniskorna försöker från första stund ta ifrån varje barn det unika och skapa en förutsägbar, lättmanipulerad, lydig och standardiserad människa som slutprodukt. En välanpassad konsument som kuggar in i den trygga, standardiserade och sterila värld dagens vuxna lever i.

Som ung, unik och levande människa har du två vägar att gå. Att anpassa dig, göra dina läxor och prov, bli bedömd och vägd enligt någon annans måttstock eller att göra uppror utifrån din egen inneboende kreativa och förutbestämda kraft.

Den som anpassar sig förlorar sitt själv och sin själ. Men att göra uppror och att gå sin unika väg på ett kärleksfullt sätt utan att ta till våld är få förunnade. Framförallt när vi dagligen via massmedia fylls av en bild av den berättigade våldsamma hämnden och vendettan.

Att gå sin egen unika väg är att våga möta det oförutsägbara livet helt existentiellt ensam utan behov av vare sig trygghet eller förutsägbarhet. Att våga se och låta det unika få vara en berikande kvalité hos varje människa.

Barn mobbar inte av elakhet utan för att bli sedda i en tillvaro, i vilken de håller på att "drunkna" i slätstrukenhetens och anonymitets sjö. Barn går under i en vuxenvärld som helt tappat förmågan att se möjligheterna i det oförutsägbara, kaotiska, otrygga och i den existentiella ensamheten.

Vi ger våra barn prylar, TV-spel och andra ting i ett desperat försök att skapa en materiell trygghet i stället för att dela vår egen utsatthet och ovisshet. Därigenom hindrar vi våra barn att utifrån sig själva, sina egna unika behov och förutsättningar tillsammans med oss söka sig fram utefter sin egen unika livsväg. Så länge som vi organiserar lärandet utifrån en samhällside i något vi kallar skola och tvingar våra barn med våld in i denna skolas klassrum skapar vi mobbning och mobbare.

Dick Wedin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons